(P) „Botezul Sturionilor” 12-15 iunie 2014

(P) Botezul Sturionilor 12-15 iunie 2014
Publicat: 17/06/2014, 10:15
Actualizat: 10/02/2019, 11:41

Apa Nova București, în parteneriat cu Primăria municipiului Tulcea și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, , sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a eliberat în apele Dunării 1000 de puieți de păstrugă, în cadrul acțiunii numite sugestiv „Botezul Sturionilor”. Apa Nova București este deocamdată singura companie privată din România care s-a implicat activ pentru realizarea acțiunilor de repopulare cu sturioni în Dunăre.

Acțiunea Apa Nova București de repopulare a Dunării cu această specie pe cale de dispariție din multe zone endemice, numită de specialiști „dinozaurul apelor”, a debutat în anul 2011 când au fost eliberați 150 sturioni, continuând apoi în anul 2013 prin eliberarea a 1.000 sturioni și în acest an cu repopularea tot cu 1.000 sturioni. Sturionii provin din păstrugi sălbatice și urmează să se întoarcă în fluviu, pentru reproducere, în aproximativ patru ani. Aceștia au fost marcați individual, folosindu-se sârmulițe codate (Coded Wire Tags-CWT) pentru a supraveghea parcursul lor ulterior.

Familii cu probleme sociale din comuna Murighiol au fost ajutate de către compania Apa Nova București

Apa Nova București, în parteneriat cu Primăria comunei Murighiol a venit în ajutorul famililor cu probleme sociale și materiale. Acțiunea a avut loc sub egida Anului Internațional al Familiei.

Ajutată de un asistent social angajat al Primăriei Murighiol ce cunoaște îndeaproape cazurile sociale din comună, Apa Nova București a propus soluții pe termen mediu și lung în vederea susținerii familiilor și a gospodăriilor acestora. Familile au primit din partea Apa Nova București sprijin atât financiar, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate și juridice, cât și cu alimente, medicamente, rechizite, produse pentru nou născuți, materiale de construcții (vopsea, pensule, diluant, sârmă de balot, ciment, plăci OSB etc), electrocasnice (TV, mașină de spălat, aragaz, frigider etc). Apa Nova București a pus la dispozitia acestor familii un medic si un laborator ambulant.

Această acțiune a făcut parte din cea de a VI-a ediție a evenimentului organizat anual de Apa Nova București în Delta Dunării, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și desfășurat în acest an în perioada 12-15 iunie. Și în acest an, în fiecare zi a evenimentului a avut loc câte o acțiune socială sau de mediu, în spiritul prezervării habitatelor și resurselor naturale, care, fără o susținere practică chiar și a comunitățiilor mici, ajung în pragul colapsului.

In cadrul acestei actiuni, Apa Nova București a investit peste 10.000 de euro.

Au fost lansate albume tematice, realizate cu sprijinul Apa Nova București

Anul acesta cele două cărți lansate cu acest prilej au fostDiversitatea florei, vegetației și faunei din zona Stației ArcudașiNuanțe de albastru-Lacuri Europene.

Primul album a fost realizat de un grup de specialiști coordonați de Anca Sârbu, Președinta Asociației Grădinilor Botanice din România, iar cel de-al doilea album, Nuanțe de albastru-Lacuri Europene, a fost realizat sub îndrumarea Lucreției Băluță, reprezentanta Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Participanții au vizitat expoziția de pictură, realizată cu sprijinul Apa Nova București și intitulată „Ritmuri acvatice”, expoziție ce a inclus aproximativ 50 de picturi care s-au născut din călătoriile celor 4 artișiti plastici în Delta Dunării, cu ocazia celor 5 ediții anterioare ale Clubului Biodiversității, Ileana Dragomirescu, Sanda Buțiu, Veronica Oancea și Traian Oancea.

Atelierele creativității

Membrii „Clubului biodiversității” au avut ocazia să experimenteze pictura neconvențională sau să-și exercite îndemânarea și creativitatea în cadrul celor 3 ateliere: Atelierul de pictură pe eșarfă, Atelierul de înșirat mărgele și Atelierul de împletit noduri marinărești. Toate cele 3 atelierele au avut loc sub îndrumarea specialiștilor și s-au bucurat de o participare care a depășit așteptările organizatorilor.

Cei 300 de invitați din peste 22 de țări (Germania, Cipru, Luxemburg, Grecia, Franța, Croația, Bulgaria, Serbia, Austria, Ungaria, Slovacia, Macedonia, Armenia, Belgia, Muntenegru, Elveția, Moldova, Cehia, Turcia și România), care reprezintă Ambasade, filiale Veolia, ONG-uri, Asociații de mediu, împreună cu jurnaliștii ce au participat la eveniment, au aflat despre problemele acute de mediu ale Dunării și ale Deltei sale și au fost îndemnați să acționeze, la rândul lor, ori de câte ori va fi posibil, în sensul protejării active a mediului înconjurător.

Biroul de presa

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Rămâi fără niciun ban în cont. Avertisment pentru cei cu telefon mobil. Nu le răspunde
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024