Un bărbat din București trebuie să plătească pentru păcatele tatălui său, spion înainte de 1989, care a furat de la Securitate 254.000 de dolari! Bărbatul își însușise banii unei firme înființate de Securitate în 1981.
Ion Cristian Nădejde, în vârstă de 49 de ani trebuie să dea statului peste 250.000 de dolari și să plătească penalități în valoare de 1,5 milioane de lei, conform deciziei date de Tribunalul București, relatează g4media.ro. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel atât de bucureștean, cât și de Statul Român, prin Ministerul de Finanțe.
Fostul spion din perioada comunistă, Nicolae Nădejde, lucra cadrul Centrului de Informații Externe (CIE), precursorul Serviciului de Informații Externe (SIE). Acesta era angajat ca ofițer în cadrul UM 0102, unul dintre „brațele” CIE iar în 1987, a fost pensionat cu gradul de colonel în rezervă.
În instituția mendționată, subordonată Departamentului Securității Statului, Nicolae Nădejde avea atribuții în aria financiară. În fapt, centrul derula afaceri prin firme-paravan sau vira bani către agenți sau terți din străinătate în cadrul unor operațiuni de aport valutar special (A.V.S.).
Abia în 1989 Nădejde-tatăl a fost audiat în calitate de suspect într-un dosar deschis de autoritățile române în urma atentatului comis în 1981, de teroristul Carlos Șacalul, la comanda CIE, la sediul Radio Europa Liberă din München.
Astfel s-a aflat că CIE avea acțiuni din categoria A.V.S. și datorită firmei-paravan Marsue Holding SA, care era oficial înregistrată pe umele unui cetățean panamez. Firma avea sediul în țara de origine a celui care o deținea în acte iar societatea avea un cont la BRD Societe Generale.
Ulterior, în 1985, Nădejde-tatăl a ajuns cumva să fie reprezentat oficial al acestei firme, fiind sigurul care reprezenta interesele firmei în România. Chiar și după ce a ieșit la pensie, și-a păstrat această calitate „din rațiuni operative și în interes de serviciu”, potrivit sentinței civilă nr. 2381/1 noiembrie 2019 a Tribunalului București).
„Soldul contului s-a format prin depuneri de sume urmare a realizării unor activități operative”, mai precizează sursa citată.
Portița lui Nizole Nădejde s-a deschis odată cu Revoluția din 1989, când CIE a fost destrămată și a fost înființat SIE, care a preluat atribuțiile fostei structuri de spionaj extern.
Nici bine nu s-a produs schimbarea în România, că bărbatul s-a pus pe treabă și a început să își înșusească banii companiei Marsue Holding SA, care în septembrie 1990 avea în cont 210.537,15 dolari.
Treptat, Nădejde-tatăl a sustras întreaga sumă prin manevre bancare la care se pricea, dat fiind rolul pe care îl avea în CIE – a început să retragă sume de bani din cont „pe persoană fizică” și a transferat diverse sume din cont către alte filiale ale aceleiași bănci. Bărbatul și-a încheiat planul pe 27 decembrie 1993, când a sustras din cont și ultimii 821 de dolari.
Abia în 1994-1995, SIE a descoperit isprava lui Nădejde întrucât documentele arătau faptul că firma-paravan Marsue Holding nu mai avea niciun ban în contul respectiv. Astfel, suspectul a fost trimis în judecată pentru delapidare și i s-a pus sechestru pe bunuri.
Procesul s-a terminat prin condamnarea colonelui în rezervă la 10 ani de închisoare, însă la momentul respectiv nu fusese stabilită modalitatea de recuperare a prejudiciului. Până ca instanțele competente din România să decidă acest lucru, Nicolae Nădejde a decedat (în 2010), iar ulterior și soția acestuia. Se pare că un moștenirea lăsată fiului lor a fost un apartament din București.
Ion Cristian Nădejde, fiul condamnatului, a fost dat în judecată de Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, în 2014, iar Tribunalul București a decis că cel dintâi trebuie să plătească, în calitate de moștenitor 254.506,58 dolari despăgubiri şi 1.544.674,83 lei reprezentând penalități calculate până la data de 20 decembrie 2008.
În prezent, Nădejde-fiul este hotărât că lupte pentru „aducerea la lumină a adevărului, până la epuizarea tuturor mijloacelor legale care îmi sunt disponibile”, potrivit declarațiilor făcute pentru g4media.ro.
Potrivit sursei citate, o societate cu numele Marsue Holding SA, înființată în 1981, ar exista și în prezent în Panama. Președintele firmei este un avocat panamez, care este reprezentantul adevăraților proprietari.