„PACEA DE LA LONDRA” între România și Diaspora. „Trebuie să rămânem uniți împotriva unui sistem corupt care și-a arătat adevărata față”
„Ne-au dezamăgit. Ne-au călcat în picioare dreptul de a vota. Lucrurile nu trebuie să rămână așa. Români din toate colțurile lumii trebuie să rămânem în continuare uniți și să luptăm împotriva sistemului corupt care este în România, sistem care, mai mult ca niciodată, și-a arătat adevărata față”, spune Iris Radulian, o româncă de 32 de ani stabilită în Marea Britanie din 2004.
Este președinta ONG-ului MY Romania Group din Londra, organizație care promovează obiceiurile și tradițiile românești în rândul copiilor românilor stabiliți în Marea Britanie.
Foto: Iris Radulian
Este cea care a coordonat un grup de voluntari de aproape 60 de persoane pentru ca românii ajunși la secția de votare Brent Civic Centre, din Londra, să își poată exercita dreptul de a-și alege președintele, secție la care pocesul de votare s-a încheiat cu două ore mai devreme decât era legal.
„Românii au început să vină în fața clădiri unde era secția de votare încă de sâmbătă, de la ora 23. Au venit de la sute de kilometri. Au venit cu trenul sau cu mașina. Au venit cu termosurile cu cafea. Au venit pe cheltuiala lor să își exercite un drept: acela de a vota. În schimb ce au primit? Pur și simplu nu au fost băgați în seamă. Au fost tratați ca niște oameni de nimic”, a declarat Iris într-un interviu acordat gândul.
„Și noi suntem cetățeni români și ni s-a părut umilitor, jenant, strigător la cer ca autoritățile române să se poarte așa cu noi”
Aceasta a povestit că a luat legătura cu autorităților din România încă de la primul tur de scrutin și le-a spus acestora că sunt prea puține secții de votare amenajate în Londra pentru alegerile prezidențiale 2014. „Ne-au spus să facem strângem semnături, să facem o petiție dacă vrem să se ia măsuri în această privință. Ne-am mobilizat și am început să strângem semnături chiar în timpul primul tur de scrutin. La sfârșitul zilei am adunat 930 de semnături, cu numele, prenume și CNP. Totul ca la carte, așa cum ni s-a cerut. Apoi, am mai adunat alte 1.500 de semnături digitale. În total în jur de 2.500 de semnături. Am predat toate documentele ambasatorului român, Ion Jinga, vineri când a plecat la București. Ambasadorul României din Marea Britanie, împreună cu echipa lui, au făcut tot ce le-a stat în putință, dar din păcate autoritățile din România au decis cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor pentru turul doi că nu vor face nimic pentru noi. Ne-au dat două ștampile la miile de români veniți să voteze. Este inadmisibil. Este imposibil să nu te revolți”, precizează românca stabilită în Londra.
VIDEO: Secția de votare unde Iris Radulia a coordonat echipa de 60 de voluntari pentru ca românii ajunși la secția de votare Brent Civic Centre, din Londra, să își poată exercita dreptul de a-și alege președintele
Povestește că, după primul tur de scrutin, inclusiv autoritățile din Marea Britanie le-au sărit în ajutor pentru a organiza alegerile din 16 noiembrie. „Un director al unei școli de stat din Londra ne-a spus că în unitatea sa s-au mai organizat alegeri, deci are experiență pentru astfel de situații. Era dispus să ne pună la dispoziție locația. Avea personalul, avea tot, numai că noi trebuia să obținem aprobarea de la Ministerul Afacerilor Externe. Am dat toate declarațiile necesare, au venit reprezentanții ambasadei din România să verifice dacă unitatea respectivă corespundea standardelor pentru a fi transformată în secție de votare. Am făcut toate demersurile ce se impuneau în speranța că cineva ne va lua în seamă. A fost dezastru ce s-a întâmplat. Nu mi-a venit să cred. Am așteptat o săptămână întreagă ca să aflu că am fost refuzați de Ministerul Afacerilor Externe”.
Dezinteresul cu care autoritățile din țară i-au tratat pe români i-au făcut pe aceștia să stea în stradă, în frig, în ploaie ore întregi pentru a putea vota. „Prin atitudinea lor nu au făcut de cât să ne facă să ieșim de trei ori mai mulți la vot. A fost un vot de ură. Nu am fost luați în considerare. Și noi suntem cetățeni români și ni s-a părut umilitor, jenant, strigător la cer ca autoritățile române să se poarte așa cu noi. Am considerat dezinteresul autorităților din România ca fiind un fel de pedeapsă pentru noi pentru faptul că am părăsit țara. A considerat-o drept concepție comunistă. Și noi suntem ca și voi cetățeni români și trăim în secolul XXI, într-un stat așa zis din Uniunea Europeană, un stat democratic”, mai spune Iris.
„Țara ne-a făcut de râs printr-o manevră securistă”
Pentru ca lucrurile să meargă mai bine decât în primul tur, Iris Radulian împreună cu echipa sa de voluntari a împărțit declarații pe proprie răspundere, pixuri, a organizat românii veniți la vot pe rânduri: femeile gravide și cele cu copii aveau prioritate. „Este inadmisibil să vezi cum unui om i se face rău așteptând la o coadă, în secolul XXI, ca să voteze. Ceea ce s-a întâmplat duminică a dovedit faptul că noi românii știm ce vom și că nu vom să fim luați de proști, chiar dacă suntem plecați din țară. Știm ce e aia dreptul de a vota. Faptul că suntem plecați nu înseamnă că suntem toți pe șantiere sau că suntem cerșetori. Și noi suntem oameni. În acele momente țara ne-a făcut pe noi de râs. De regulă, țara spune că noi venim aici și ne etichetăm greșit. Nu. Țara ne-a făcut de râs printr-o manevră securistă. Ne-a făcut efectiv de tot râsul, mai ales în condițiile în care statul englez a venit și a spus vino la mine în secție și votează la mine, iar tu, statule român refuzi. Le-a fost frică de noi. Să le fie rușine”.
Foto: Secția de votare Brent Civic Centre, din Londra, acolo unde mii de români au așteptat duminică 16 noiembrie ore întregi să voteze
Întrebată despre ce părere are despre faptul că Parchetul General a început urmărirea penală în rem în cazul votului din diaspora abia astăzi, deși au fost depuse plângeri chiar după primul tur, aceasta a spus că acest lucru este încă o dovadă în plus că „statul român este unul corupt”.
„Mi se pare că sistemul din România este făcut tocmai pentru a încetini decursul unor drepturi fundamentale precum cel de a vota. Dacă erau niște oameni decenți și oameni cărora nu le era frică de noi, ne lăsau să avem secții de votare. Nu-i costa mare lucru. Le-a fost frică să ne lase să votăm. Și tocmai că au refuzat procesul de votare, tocmai de asta pe noi ne-a făcut să luăm atitudine și să ieșim în număr și mai mare decât în primul tur”, a punctat românca stabilită la Londra.
Mesajulul diasporei pentru Klaus Iohannis
Iris Radulian spune că blocarea voturilor din diaspora nu a făcut decât să îi unească pe românii din țară și pe cei din străinătate. „Am văzut că s-a ieșit în stradă la Cluj, la Timișoara, la București. Prin acest gest românii din România au demonstrat că sunt solidari cu noi. Pe această cale, noi diaspora le mulțumim pentru gestul lor. Au ieșit în stadă pentru că erau conștienți că în țară voturile oricum se fură. E vorba de strămoșii noștri care ies din morminte și care votează de fiecare dată, iar singura speranță rămânea în noi, diaspora. Cred că mesajul țării pentru diaspora era: ‘Voi, frați plecați, măcar voi să ne ajutați să facem ceva aici. Indiferent pe cine votați, numai făceți-o, ca să le dăm peste nas că prea suntem tratați ca ultimii oameni””.
După alegeri Iris, împreună cu comunitatea de români stabiliți la Londra, au ținut să îi felicite pe românii care nu au rămas indiferenți la nepăsarea autorităților române cu privire la dreptul diasporei de a vota. „Îi felicităm pe toți românii pentru acest dialog, pentru că au ieșit în stradă. Prin acest gest am dovedit o notă de solidaritate uriașă. Mă simt de parcă aș fi pe vremea lui Horia, Cloșca și Crișan. A fost extraordinar ce s-a întâmplat ca și energie, ca și spirit. A trebuit numai să fim stârniți și am demonstrat că putem. Vă felicităm pentru tot ce ați putut să faceți pentru țară indiferent de cine ar fi ieșit la putere”.
Diaspora are și un mesaj pentru Klaus Iohannis, președintele ales în urma alegerilor de pe 16 noiembrie. „Aveți grijă de români. Țineți-vă de promisiunile pe care le-ați făcut. Vă urăm succes. Să aveți puterea și harul ca să țină piept unor evenimente ca cele care s-au întâmplat săptămâna trecută. Să nu uitați niciodată de diaspora. Și noi suntem români și să nu merităm să fim tratați ca români de mâna a doua”.