La o pensiune din satul Glod, pachetele de Crăciun s-au epuizat încă în luna aprilie a acestui an, fiind cumpărate de turiștii care au fost cazați aici anul trecut și care și-au adus și prietenii.
„Capacitatea pensiunii este de 8 camere cu 16 locuri în total. Pachetul nostru este cu demipensiune, mic dejun și cină, dar avem și o masă din Ajunul Crăciunului, care înseamnă pomana porcului – cu platouri tradiționale, la ceaun și porc la proțap. Primim zeci de colindători din sat îmbrăcați în costume populare tradiționale, printre care și copii, se merge la biserică și avem și masă festivă în ziua de Crăciun, dar și plimbare cu sania, focuri de tabără. Pregătim sarmale și cozonaci, dar le oferim și horincă și afinată. Prețurile sunt între 490-550 de lei de persoană pe noapte pe o perioadă de patru zile. Turiștii pe care îi așteptăm de Crăciun sunt din țară”, a declarat pentru MEDIAFAX Ileana Sas, reprezentant al pensiunii din Glod.
Pensiunea din Glod se află la o distanță de 39 de kilometri de Baia Mare, având o terasă și vedere la munte. Toate camerele au baie proprie și sunt dotate cu televizor cu ecran plat.
O altă pensiune, din comuna Borșa, oferă un pachet de Crăciun cu cazare cu demipensiune, la un tarif de 350 lei/noapte/persoană, pentru un sejur de minim 4 nopți, prețul total fiind de 1400 lei/persoană.
„Nu mai avem locuri pentru pachetul de Crăciun din luna septembrie: Sunt 30 de locuri rezervate de turiști din România. Pachetul include meniu masa festivă, cu aperitiv tradițional, ciorbă, preparat de bază, sarmale, cozonaci și prăjituri de casă. Băuturile nealcoolice incluse la masa festivă sunt apă, suc, cafea iar cele alcoolice sunt de tip horincă, vișinată, vin și bere”, a spus Claudia Bujor, reprezentant al pensiunii.
Pachetul de Crăciun oferit include participarea turiștilor, în dimineața zilei de Ajun, la tăiatul porcului, iar seara vor fi colindați de săteni. În ziua de Crăciun, vor fi prezentate obiceiuri și tradiții de un ansamblu din zona Borșa.
Pensiunea se află în apropiere de centrul orașului Borșa, iar turiștii pot explora mai multe obiective din zonă, cum ar fi Monumentul Eroilor de la Moisei, situat la 2 kilometri, Lacul Iezer și Cascada Cailor care se află la 7 kilometri, respectiv 15 kilometri.
O altă pensiune, din comuna Oncești, a epuizat pachetul pentru Crăciun încă din luna august, toate cele 65 de locuri fiind ocupate.
Administratorul pensiunii, Ana Maria Godja, a subliniat că turiștii vor fi răsfățați cu meniuri tradiționale, cu preparate din carne de porc, cozonaci și cu horincă sau afinată, toate pregătite în casă
„Oaspeții vor participa la tăierea porcului, vom avea ceterași din sat și jocuri populare, colindători, plimbări cu sania, focuri de tabără. Pachetul special de Crăciun s-a dat cu 1.800 de lei pe persoană, un sejur de 5 zile”, a spus Godja.
Comuna Oncești, situată la 60 de kilometri de Baia Mare, este aproape și de o serie de obiective turistice din zonă, precum Mănăstirea Bârsana, Muzeul Satului din Sighetu Marmației sau Cimitorul Vesel din Săpânța.
De asemenea, localnicii din satele Maramureșului au început încă din lunile de toamnă să pregătească preparate pentru sărbătorile de iarnă, mulți dintre aceștia sacrificând deja porci, pentru a pune slănină, cârnați, caltaboși și carne la afumat.
„Pregătim din timp bucatele, care se afumă domol, încet, la lemn, în afumătoare. Nu de pe o zi pe alta. Cînd vin sărbătorile de iarnă vor avea un gust de îți lingi degetele. Avem și multe rude în străinătate, în Italia sau Spania, le facem și lor porții generoase”, a spus un localnic din comuna Petrova.