O pacientă internată la Spitalul Elias a acuzat că a trebuit să stea în izolare în condiții inumane, în așteptarea rezultatului testului Covid. Femeia a fost ținută într-un salon care nu avea toaletă, oferindu-i-se în schimb saci pentru depoziatarea reziduurilor. Reprezentanții spitalului au explicat că femeia care a așteptat rezultatul tesutului de coronavirus într-un salon fără toaletă este un caz izolat, cauzat de numărul mare de internări înregistrat în acea perioadă, care a dus la epuizarea saloanelor cu grup sanitar propriu.
Paceinta care venise la spital pentru o intervenție chirurgicală a filmat salonul și a explicat condițiile în care a fost nevoită să trăiască timp de 2 zile, neavând voie să iasă din încăperea în care nu se afla o toaletă, până la venirea rezultatului testului Covid.
„M-au băgat în izolare din cauza COVID-19. Până iese rezultatul testului, trebuie să stau două zile într-un salon fără toaletă. Mi se pare inuman așa ceva. Mi s-a zis să nu părăsesc salonul, dar nu am toaletă. Mi s-au adus saci, să fac în saci și să stau cu materiile fecale în salon. Este ceva inuman sa fiu forțată să folosesc saci. Mă învață infirmiera cum să folosesc saci, la început mi-am zis că o fi o glumă, dar nu e”, a povestit pacienta pentru Newsweek România.
În urma imaginilor apărute în spațiul public reprezentanții spitalului Elias din Capitală au explicat de ce femeia a fost plastă într-un salon fără toaletă.
https://www.facebook.com/149371012371397/videos/318201852853437
„Este regretabil ca eforturile personalului unui spital pus integral la dispoziția nevoilor pacienților, atât ca spital de urgență, cât și ca spital de fază 2, să fie umbrite de aspecte strict operative, prezentate în afara contextului funcțional care le-a generat” – a reacționat Spitalul Elias.
„Regulile in vigoare prevăd internarea pacienților aflați în așteptarea rezultatului testului SARS-CoV-2 în saloane cu grup sanitar propriu, reguli care sunt respectate și în spitalul nostru.
Din cauza numărului mare de urgențe internate în ziua precedentă, saloanele cu grup sanitar propriu, în care este internat câte un singur pacient, au fost epuizate.
Ca urmare, soluția temporară, care să asigure izolarea unui astfel de pacient, a fost internarea într-un salon fără grup sanitar, urmând ca pentru necesitățile fiziologice să fie utilizată metoda folosită curent în cazul pacienților care nu se pot mobiliza și anume plosca.
Sacul pentru deșeuri periculoase se așează în interiorul acestui recipient de care apoi pacientul se folosește. După folosire, sacul este închis ermetic și este înlăturat din salon de îndată ce pacientul solicită asistența personalului.” – se arată într-un punct de vedere transmis de Spitalul Elias.