Pacienții români sunt tratați cu medicamente compensate lansate acum 5 ani – RAPORT

Pacienții români sunt tratați cu medicamente compensate lansate acum 5 ani - RAPORT
Publicat: 25/04/2012, 17:44
Actualizat: 25/04/2012, 17:44

Pentru ca un pacient român să beneficieze de un tratament compensat de ultimă generație trebuie să aștepte 5 ani. Acestea sunt datele ultimului raport dat publicității de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Raportul mai arată că, în România, pacienții nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere. În prezent, au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienții români care beneficiază de tratament compensat.

Europenii așteaptă cel mult un an pentru a beneficia de tratamentele nou lansate în regim compensat

Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că pacienții români trebuie să aștepte 5 ani până când vor beneficia de tratamente compensate noi, în timp ce bolnavii din Marea Britanie și Germania beneficiază de medicamentele noi imediat după ce acestea au fost autorizate.

Raportul mai arată că în Belgia pacienții trebuie să aștepte 392 de zile, în Portugalia – 349 de zile, în Spania – 349 de zile, Italia – 326 de zile, Franța – 289 de zile, Slovacia – 255 de zile, Finlanda – 211 de zile, Suedia – 206 de zile, Olanda – 196 de zile, Grecia – 188 de zile, Norvegia – 175 de zile, Irlanda – 157 de zile, Elveția – 140 de zile, Danemarca – 125 de zile și în Austria 88 de zile.

„Afecțiunile nou apărute sunt tratate cu medicamente vechi”

În prezent, peste 140 de molecule și indicații terapeutice noi așteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

„Companiile farmaceutice investesc în cercetare și dezvoltare, deoarece sunt încă multe afecțiuni care fie nu au tratament, fie tratamentul nu este atât de eficient. La nivel mondial, peste 7000 de molecule se află în cercetare chiar în acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepreședinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) în cadrul evenimentului Business Inovator Forum.

Acesta a precizat că pentru un pacient, cea mai importantă componentă din procesul de vindecare, după diagnosticare, o reprezintă accesul la medicamente noi, inovatoare. „În România însă, la acest moment, afecțiunile nou apărute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este în defavoarea pacientului. Medicamentele noi înseamnă mai multe speranțe pentru bolnavi, dar pentru ca speranțele să își găsească o finalitate este important ca accesul pacienților la tratamente inovatoare să devină prioritar pentru sistemul de sănătate românesc”, a mai spus Papataxiarchis.

„Un tratament mai bun înseamnă o perioadă mai scurtă de spitalizare”

Descoperirile în medicină sunt cele care au dus la creșterea speranței de viață la nivel european, de la 70 de ani în 1960, la 82 ani în 2010 . Datorită acestor progrese, variola a fost eradicată, persoanele infectate cu HIV au acum o speranță de viață de până la 50 de ani, iar riscul de deces al femeilor cu cancer la sân a fost redus cu o treime. Inovația în sănătate a salvat viețile a milioane de oameni și a contribuit la îmbunătățirea vieții pacienților cu afecțiuni cronice, indică reprezentanții ARPIM.

,,Din păcate, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate și în România. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o limitare a drepturilor pacienților la tratamente de ultimă generație. Vorbim de medicamente care sunt mai eficiente, cu mai puține efecte adverse și, per ansamblu, mai puțin costisitoare. Acestea sunt atât în avantajul pacienților, dar și al autorităților. Un tratament mai bun înseamnă o perioadă mai scurtă de spitalizare, o refacere mai rapidă a pacientului și implicit, o reintegrare mai ușoară în familie și la locul de muncă.” a declarat Cristian Luțan, director executiv adjunct al ARPIM.

Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare și dezvoltare, care durează în medie 10-12 ani. Anal se investesc sume din ce în ce mai mari în cercetarea și descoperirea de medicamente noi; la nivel global – în anul 2009 investițiile au fost de 95.2 miliarde dolari.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o...
Chec cu ciocolată și nuci. Cel mai gustos desert de post
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Anca Dinicu a devenit mamă pentru prima oară! Ce spune despre miracolul venirii pe lume...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Țara în care femeile intră la menopauză mai devreme