Paisprezece case au fost inundate, iar una afectată de alunecări de teren în județul Bistrița
Paisprezece case din satul Parva, județul Bistrița-Năsăud, au fost inundate joi dimineață, iar una a fost afectată de o alunecare de teren, în urma ploilor abundente, însă nicio persoană nu a fost rănită, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că în zonă au căzut peste 35 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care s-a produs o viitură pe Valea Gătejelor din centrul satului.
„S-au format niște torenți și au inundat 14 case din centrul satului de pe Valea Gătejelor cum se spune la noi. Apa a intrat în subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodării, dar nimeni nu a pățit nimic. Nu sunt nici victime umane, nici printre animale. Doar sunt subsolurile inundate”, a declarat primarul.
El a spus că o altă casă a fost afectată de o alunecare de teren, însă nu se afla nimeni în interior, întrucât proprietarii sunt plecați în Spania.
„O casă are doi pereți distruși. A pornit o bucată de deal la vale exact sub ea. Din fericire, nu era nimeni în această casă, proprietarii fiind plecați în Spania”, a declarat primarul comunei Parva.
Echipe de pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Parva, ajutați de localnici, au început să scoată apa din gospodării. Totodată, primarul a cerut ajutorul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița care a trimis echipaje la fața locului.
În Bistrița-Năsăud, în urma ploilor abundente, au fost depășite, joi dimineață, două cote de atenție, pe râul Cormaia cu opt centimetri la Sîngeorz-Băi și pe Someșul Mare cu cinci centimetri la Rebrișoara.
Potrivit dispecerului de serviciu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, întrucât continuă să plouă se așteaptă ca Someșul Mare să crească și în zona orașului Beclean.
Conform sursei citate, cel mai mult a plouat la Parva unde s-au înregistrat 35 de litri pe metrul pătrat în 24 de ore, dar și la Sîngeorz-Băi unde au căzut 34 litri pe metrul pătrat.
Debitele râurilor au crescut, potrivit specialiștilor SGA întrucât s-a topit și o însemnată cantitate de zăpadă de la munte. Toate cursurile de apă sunt ținute sub observație