Doina Pană a spus, într-o conferință de presă, că există un curent masiv de condamnare a angajaților silvici, pentru că „nu s-a putut fura atât de mult fără complicitate și din partea silvicilor și a Poliției”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ea a adăugat că trebuie spus și că există un număr foarte mare de personal silvic de foarte bună calitate care „s-a sacrificat pentru pădurile din România”, existând peste cinci sute de spitalizați și patru morți în urma bătăilor pe care le-au primit în confruntarea cu mafiile din păduri.
„Personalul silvic, chiar dacă există un curent de condamnare masivă și pe undeva pe bună dreptate, pentru că nu s-a putut fura atât de mult fără complicitate și din partea silvicilor și a Poliției, există un număr foarte mare de personal silvic de foarte bună calitate care s-a sacrificat pentru pădurile din România. Avem un bilanț îngrozitor, avem peste cinci sute care au fost spitalizați în urma bătăilor pe care le-au primit în confruntarea cu mafiile din păduri și avem chiar patru morți”, a spus Doina Pană.
Ministrul nu a precizat la ce perioadă se referă în legătură cu aceste incidente, afirmând însă că se așteaptă ca noul sistem informatic de înregistrare a transporturilor de lemn, denumit „radarul pădurilor”, va opri defrișările ilegale.
„Legat de radarul pădurilor, este cel care stopează defrișarea, nu Codul Silvic face asta, coroborate amândouă sunt două aspecte benefice pentru ce se întâmplă în pădurile din România. Avem un bilanț dat de Curtea de Conturi îngrozitor, avem pagube economice de cinci miliarde de euro de la Revoluție încoace, asta înseamnă lemn tăiat ilegal”, a afirmat Pană.
Ministrul a adăugat că își dorește ca în viitor să existe și modificări legislative prin care să fie confiscat mijlocul de transport folosit la transportul ilegal.