Prim-ministrul Ludovic orban susține că România nu a fost pregătită pentru a face față pandemiei de coronavirus, dar și că, începând de săptămâna viitoare, va crește capacitatea de testare la 2.000 de teste.
„Pe 25 februarie, în România era un 1 caz iar în Spania 2, uitati-vă la numărul de cazuri. Avem sub o mie de pacienți, ținând cont că unii au fost declarați vindecați, iar în alte țări sunt zeci de mii. (…) România a luat măsuri extrem de serioase. După Anul Nou Chinezesc, când au venit mii de cetățeni din China, nu a existat nicio îmbolnăvire.
În România a mai fost o specificitate care nu a fost în alte țări. În România au venit 200.000 de români, cei mai mulți din țări afectate de epidemia de coronavirus, cu mii si zeci de mii de cazuri. Dacă nu luam măsuri severe de carantinizare, răspândirea ar fi fost foarte mare.
Am introdus obligativitatea derulării anchetelor epidemiologice rapide, care a limitat răspândirea virusului. Am luat aproape toate măsurile înaintea altor țări care erau chiar mai afectate, de exemplu, închiderea școlilor, care a dat rezultate, exceptând cazurile din Timișoara, din informațiile pe care le am eu, protejarea persoanelor în vârsta, prioritatea noastră încă de la început. E un raport foarte mic comparativ cu alte țări.
Suntem la un număr de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte țări. Cei care au decedat au avut și alte afecțiuni, așa cum a fost și în alte țări. Multe dintre decese sunt provocate și de alte afecțiuni.
Am urmărit toate măsurile care au dat rezultate pozitive nu numai în China, ci și în alte țări”, a explicat Ludovic Orban.
„Capacitaea de diagnosticare a fost foarte mică Romania nu a fost pregătită. Vom avea cap de a crește numărul de teste la peste 2.000 de teste la începutul săptămânii viitoare.
Am introd în dispozitivul de testare gradual aparate RTP și din alte unități, chiar și spitalele și autoritățile locale au luat. Capacitatea de diagnosticare va crește constant.
Nu putem stabili persoanele care sunt infectate în mod aleatoriu. Sunt povești. Există o ordine a priorităților care sunt determinate de modalitatea în care evoluează cazurile. De exemplu, în spitalele din prima linie, nu au apărut cazuri, nici la cele din linia a doua. Au apărut în cele din subordonare locală, uneori mangeri, unele cadre medicale, iar un alt factor care a contribuit la infectare a fost și precaritatea mijloacelor de protecție”, a mai susținut prim-ministrul.