Prima pagină » Știri » Pandemia și rata mortalității, sub „bisturiul” medicilor! „Răspândirea Covid în România nu a fost foarte mare…”

Pandemia și rata mortalității, sub „bisturiul” medicilor! „Răspândirea Covid în România nu a fost foarte mare…”

Pandemia și rata mortalității, sub „bisturiul” medicilor! „Răspândirea Covid în România nu a fost foarte mare...”

Se pare că pandemia de coronavirus nu a influențat rata mortalității în România și numărul deceselor raportate în prima jumătate a acestui an greu încercat a fost mai mic cu 6.000 față de aceeași perioadă a anului 2019.

Aprilie și iunie au fost singurele luni în care mortalitatea a fost mai ridicată, scrie a1.ro. În rest, în fiecare lună din prima jumătate a lui 2019 au fost mai multe decese decât în anul marcat de pandemie.

„Datele statistice suprind o perioada in care activitatea, răspandirea Covid în România nu a fost foarte mare”, afirmă Sorin Paveliu, medic primar boli interne, expert politici sănătate.

„Nu a fost o creștere a mortalității ca în alte țări”

Doar 1,27% din cei care au decedat în prima jumătate a anului erau infectați cu noul coronavirus! Totuși, dacă luăm în considerare perioada de la începutul lui iulie și până azi, procentul crește la 3,7%.

„Nu a fost o creştere a mortalitatii așa cum s-a întâmplat în alte tari, în Italia sau în Spania. Eu cred ca măsurile și-au atins scopul, cel puțin deocamdată”, este de părere Bogdan Tănase, director medical la institutul oncologic.

Cele mai frecvente cauze de deces în România sunt: bolile aparatului circulator – 56,7%; tumori – 19,6%, bolile aparatului respirator – 6,5%; bolile aparatului digestiv – 5,9%; leziuni traumatice, otrăviri şi alte consecinţe ale cauzelor externe – 3,8%. Dacă luăm în considerare media deceselor pe zi, de la 1 iulie până azi avem 3,7% decese cauzate de covid.

Românii mor cel mai des de inimă

„Lumea trebuie să înteleagă că noi, ca indivizi, ca societate nu ne temem numai de riscul de a muri, ci și de riscul de a dărâma economia acestei țări pe termen lung. Aceste lucru în momentul de față încă nu s-a întâmplat, dar o creştere exponentială a numărului de infectare s-ar putea să ne pună pe butuci”, spune Paveliu.

De asemenea, restricționarea accesului în spitale, pe fondul crizei Covid, nu a afectat vizibil rata mortalității în România.

Românii mor cel mai des din cauza bolilor de inimă, a tumorilor, afecțiunilor aparatului respirator și problemelor digestive.

Potrivit statisticii INS, în luna iunie 2020 au murit în jur de 21.000 de oameni, cu 544 mai puțini față de perioada similară a anului 2019. O comparație între cifrele din prima jumătate a acestui an și cele din prima jumătate a anului anterior arată că numărul deceselor este mai mic cu aproape 6.000.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și