Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să amâne declararea pandemiei, dar directorul OMS, Dr. Tedros Adhanom, a recunoscut la conferința de luni pe tema coronavirusului că „amenințarea este foarte reală”. Suntem „la o virgulă distanță” de anunțul OMS, așteptat cu sufletul la gură de toate statele lumii, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Comitetul executiv al OMS.
„Acum, dat fiind că virusul s-a extins în atât de multe ţări, ameninţarea unei pandemii a devenit foarte reală”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Șeful OMS a explicat de ce amână momentul când va declara pandemie: „doar câteva ţări prezintă semnale privind contagierea intensă la nivelul comunităţilor. Oricum, ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi sub control. Deciziile care se iau acum la nivelul Guvernelor, în Sănătate, Economie Administrații locale și chiar deciziile familiilor, la nivel individual, pot influența evoluția epidemiei ”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă la Geneva.
La rândul său, dr. Mike Ryan, director executiv al Programului de urgenţă al OMS.
„Atunci când avem 100 de ţări şi 100.000 de cazuri, a venit momentul să te gândeşti, dar fiind că acum două săptămâni erau afectate doar 30 de ţări”, a afirmat, la rândul său, dr. Mike Ryan, director executiv al Programului de urgenţă al OMS.
https://www.facebook.com/NowThisNews/videos/563252887871850/
Potrivit unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins, în întreaga lume se înregistrează peste 111.300 de cazuri de coronavirus şi 3.892 de persoane decedate.
Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat pentru GÂNDUL.RO faptul că, faptic, suntem în momentul în care infecția cu noul coronavirus a ajuns pe trei continente, ceea ce reprezintă condiția pentru ca Organizația Mondială a Sănătății să declare pandemie.
„În momentul de față, cu toate că OMS ezită să declare pandemia, eu trebuie să vă spun, și spun aici prima dată, nu am mai spus până acum, totuși, condițiile sunt cele la care trebuie să ne gândim că discutăm despre o pandemie. Înseamnă că trebuie să ai transmitere pe trei continente. Nu e declarată, dar din punct de vedere faptic, nu vreau să alertez pe nimeni, dar așa este”, a declarat Alexandru Rafila, invitat al Emmei Zeicescu în emisiunea Gândul Live.
„Asta spune regula OMS: când transmiterea este susținută pe trei continente, putem să discutăm despre pandemie. Suntem la o virgulă distanță (de pandemie – n.r.) pentru că avem Asia, cu câteva focare foarte serioase, Europa, unde Italia e afectată și numărul de cazuri noi se multiplică destul de rapid și în Franța și în Spania și Marea Britanie, și discutăm de continentul nord-american. În momentul în care o să avem clar lucru că acolo se transmite în comunitate, atunci o să ajungem în situația de pandemie”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie pentru GÂNDUL.RO