Începând cu data de 15 mai, pe teritoriul României va fi instituită starea de alertă. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, trecând și de Camera Deputaților, urmând să ajungă pe masa președintelui, pentru a fi promulgat. Conform unui amendament, „ Starea de alertă încetează, înainte de împlinirea termenului pentru care a fost declarată ori prelungită, atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai este necesară menținerea unui răspuns amplificat.”
Raportul asupra proiectului de Lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, trimis spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.
Raportul a fost votat, fiind trimis spre promulgare către Klaus Iohannis.
Conform alineatului 3 de la articolul 3, cap I, „starea de alertă încetează, înainte de împlinirea termenului pentru care a fost declarată ori prelungită, atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai este necesară menținerea unui răspuns amplificat.”
Art. 3 – (1) Starea de alertă se declară la nivel local, județean sau național, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situație de urgență, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
(2) Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menținerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
(3) Starea de alertă încetează, înainte de împlinirea termenului pentru care a fost declarată ori prelungită, atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai este necesară menținerea unui răspuns amplificat.
(4) În aplicarea alin. (1) – (3) se analizează cumulativ următorii factori de risc:
a) amploarea situației de urgență, respectiv manifestarea generalizată a tipului de risc la nivel local, județean sau național;
b) intensitatea situației de urgență, respectiv viteza de evoluție, înregistrată sau prognozată, a fenomenelor distructive și gradul de perturbare a stării de normalitate;
c) insuficiența și/sau inadecvarea capabilităților de răspuns;
d) densitatea demografică în zona afectată de tipul de risc;
e) existența și gradul de dezvoltare a infrastructurii adecvate gestionării tipului de risc.
Modificarea prin OUG:
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a detaliat joi seara modificările aduse actelor normative care vizează regimul stării de alertă, adoptate de Guvern în ședința de joi. Documentul redefinește starea de alertă, regleazp mecanismul de declarare, prelungire sau încetare a măsurii și clarifică responsabilitățile instituțiilor responsabile în managementul situațiilor de urgență. Prin actul normativ, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) primește nu numai un nou nume, ci și un nou președinte, în persoana premierului României.
„Urgența adoptării acestui proiect ține cont de faptul că în 15 mai încetează efectele decretului prezidențial nr. 240/2020 de prelungirea a stării de urgență pe teritoriul național. În acest context, obiectivul pentru care acesta a fost instituit, de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare, dat fiind că pericolul de răspândire a noului coronavirus există în continuare”, a declarat Marcel Vela, la Palatul Victoria, la briefing-ul de presă.
Premierul Ludovic Orban a spus, joi seara, că „este clar că riscul de infectare va crește”, odată cu ridicarea restricțiilor impuse prin starea de urgență, el afirmând că responsabilitatea va aparține în mai mare măsură cetățenilor.
„Am luat decizia de a convoca CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de mâine de la ora 00.00. (…) Cred că este prima dată când se declarată stare de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm reponsabil, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă astfel încât să limităm răspândirea virusului și de o asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o așteptăm.”, a afirmat prim-ministrul.