PANDEMIE. Care este primul oraș din România complet eliberat de coronavirus
Aradul este primul oraș din România liber de COVID-19, după ce ultimul pacient internat la Spitalul Județean a fost testat negativ. Autoritățile susțin că epidemia este sub control, chiar dacă Aradul este situat la graniță și este un județ de tranzit.
În ultima lună nu au fost mai mult de 3-4 pacienți
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, susține că în ultima lună nu au fost niciodată mai mult de trei-patru pacienți internați cu noul COVID-19.
,,Putem spune că Aradul este oraș liber de COVID. Nu vreau să fac afirmații pripite sau hazardate, cu atât mai mult cu cât constatăm acum că pandemia s-a extins în mai multe județe din țară. Dar vreau să subliniez efortul tuturor cadrelor medicale din Arad, al specialiștilor de la DSP, din cadrul Grupului de Suport pentru Spitalul Clinic Județean, al celor din administrația publică, pentru a ține în frâu extinderea numărului de cazuri în județul nostru”, a spus Cionca.
Acesta a subliniat că rezultatul privind numărul îmbolnăvirilor este foarte bun, în condițiile în care în Arad au fost înregistrate într-o lună cazuri care se pot număra pe degetele de la o mână.
„Eu zic că am învățat din lecția primelor două săptămâni de pandemie și am știut să ne organizăm, astfel încât să putem spune astăzi că suntem județ liber de COVID”, a mai spus președintele CJ Arad.
Autoritățile județene cer UE decontarea sumelor investite în spitale
Autoritățile județene au cerut UE decontarea sumelor investite în amenajarea și dotarea spitalelor din Arad, inclusiv a unui spitalul de campanie, suma solicitată fiind de 20,7 milioane de lei.
De asemenea, s-a pregătit și o a doua listă împreună cu Primăria Municipiului Arad pentru suma 13,7 milioane lei, care constă în echipamente și materiale de protecție.
Cel mai vârstnic pacient declarat vindecat de COVID-19 din Arad a fost o femeie în vârstă de 97 de ani, iar cel mai tânăr doar 5 săptămâni.
În Arad au fost înregistrați în total 711 bolnavi cu noul COVID, din care 79 au murit, iar 632 au fost declarați vindecați.
De asemenea, în Arad s-au făcut peste 16 000 teste.