Ministerul Transporturilor a aprobat Ordinul de ministru referitor la procedura privind organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă de pe aeroporturile din România spre alte ţări, actul normativ intrând în vigoare începând de luni, 13 aprilie.
„Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, printr-un efort comun al tuturor specialiştilor din domeniul aerian şi rutier din cadrul ministerului şi al instituţiilor din subordine cu atribuţii în aceste domenii, precum şi cu suportul ministerelor cooptate în acest demers – Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne – a emis OMTIC nr. 875/ din 10.04.2020, prin care a fost stabilită procedura de emitere a avizului pentru efectuarea zborurilor care intră sub incidenţa art. 10 alin. (1) din Ordonanţa militară nr. 7/2020.
Ordinul intră în vigoare începând cu data de 13.04.2020 şi devine obligatoriu pentru toate entităţile menţionate în cuprinsul său”, potrivit unui comunicat al ministerului.
Reglementarea stabilește procedura prin care operatorul aerian trebuie să transmită către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) solicitarea pentru efectura zborului cu cel puțin 48 de ore înainte de ora programată.
Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) reprezintă autoritatea responsabilă, desemnată în baza ordonanței militare, cu gestionarea acestui aspect al traficului aerian.
a) numele, adresa, datele de contact, naţionalitatea şi indicativul OACI al operatorului aerian;
b) tipul, însemnele de înmatricularea şi capacitatea aeronavei;
c) aeroportul de origine şi cel de destinaţie, ruta;
d) programul de operare;
e) denumirea, adresa, datele de contact ale tour-operatorului;
f) copia contractului charter în limba română sau traducerea în limba engleză;
g) acordul aeroportului din România cu privire la efectuarea zborului;
h) contractul cu agentul de handling de pe aeroportul din România;
i) declaraţie privind persoana responsabilă, pe aeroportul din România pe care se îmbarcă pasagerii, pentru asigurarea respectării drepturilor pasagerilor, inclusiv cazarea pasagerilor în caz de anulare/întârziere a zborului, până la îmbarcarea pasagerilor în vederea transportului spre destinaţia finală sau, după caz, în vederea transportului retur, spre domiciliu;
j) numele, adresa şi datele de contact ale agentului/agenţilor de recrutare de pe teritoriul României;
k) copia avizului autorităţilor din ţara de destinaţie a zborului, pentru efectuarea zborului respectiv.
De asemenea, AACr are obligația de a răspunde cererii în maximum 24 de ore de la depunerea documentației complete și corecte.
„Noua reglementare aduce clarificări importante şi în ceea ce priveşte obligaţiile agentului de recrutare. Aceasta este prima verigă din mecanismul transportului lucrătorilor sezonieri şi cel care organizează, pe teritoriul României, transportul pasagerilor spre aeroportul de îmbarcare”, se precizează în comunicatul citat.