Prima pagină » Coronavirus » PANDEMIE. După ce se retrăsese, inventatorul măștilor N95 lucrează 20 de ore pe zi, în mare parte gratuit, pentru a lupta cu noul coronavirus

PANDEMIE. După ce se retrăsese, inventatorul măștilor N95 lucrează 20 de ore pe zi, în mare parte gratuit, pentru a lupta cu noul coronavirus

PANDEMIE. După ce se retrăsese, inventatorul măștilor N95 lucrează 20 de ore pe zi, în mare parte gratuit, pentru a lupta cu noul coronavirus
PANDEMIE. După ce se retrăsese, inventatorul măștilor N95 lucreză 20 de ore pe zi, în mare parte gratuit, pentru a lupta cu noul coronavirus / Sursă Foto: Jia-yi Lin, https://english.cw.com

Peter Tsai, inventatorul măștilor N95, s-a retras din activitate în urmă cu doi ani. Cu toate acestea, omul de știință spune că nu a fost niciodată mai ocupat decât este în prezent, relatează Washington Post.

Peter Tsai era la pensie atunci când a fost rechemat de cercetători

Când noul coronavirus a început să se extindă pe tot globul, în luna martie, Peter Tsai, inventatorul măștilor 95, a fost rechemat să ajute la mentenanța măștilor, după ce se pensionase. Măștirile N95 se produc în cantități reduse și sunt necesare în special pentru lucrătorii din domeniul sănătății, dar și pentru alți lucrători care intră în contact cu foarte multe persoane.

Tsai a început să primească un număr foarte mare de apeluri și întrebări de la laboratoarele naționale, companiile și lucrătorii din domeniul sănătății care au nevoie de ajutor.

„Toată lumea mă întreba despre măști”, a spus Tsai, în vârstă de 68 de ani, originar din Taiwan, dar care acum locuiește în Knoxville, Tenn.

În principal, oamenii au vrut să știe cum să mărească producția ca urmare a lipsei în masă și cum să sterilizeze măștile pentru refolosire.

Măștile N95 au devenit o marfă critică, deoarece pandemia a alimentat o deficiență globală a echipamentelor de blocare a virusului. Spre deosebire de alte forme de echipament individual de protecție, inclusiv măști de casă și huse de pânză, măștile N95 filtrează de fapt contaminanții, făcându-le astfel măștile cele mai protectoare de pe piață.

Tsai a înființat un laborator improvizat în locuința sa, unde locuiește împreună cu soția și fiica sa, și a început să experimenteze diferite metode de decontaminare a măștilor.

„Am început să lucrez aproape 20 de ore pe zi”, a spus el, adăugând că o face în mare parte voluntar. – „Dar nu m-a deranjat acest lucru”.

După ce a încercat mai multe abordări, acesta a publicat un raport medical de urgență, care a propus o varietate de metode pentru curățarea și reutilizarea măștilor N95, fără a compromite încărcarea electrostatică necesară pentru funcționarea sistemului de filtrare.

Soluția pentru decontaminarea măștilor

Constatarea sa centrală a fost că măștile N95 pot fi încălzite la 158 grade Fahrenheit timp de 60 de minute folosind o metodă de căldură uscată, fără a diminua tehnologia de filtrare, iar ipoteza sa a fost validată de Institutele Naționale de Sănătate.

Tsai a venit în Statele Unite în 1981 pentru a-și urma doctoratul la Kansas State University.

„Dr. Tsai a fost dispus imediat să colaboreze cu noi în efortul nostru”, a declarat Merlin Theodore, directorul Facilităților tehnologice din fibră de carbon. La scurt timp după ce echipa de cercetare l-a solicitat, Peter Tsai, „s-a prezentat la laborator gata să se apuce de treabă”, a spus ea.

 

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și