PANDEMIE. Peste 18.000 de concediaţi colectiv în ultimele patru luni. Şomer: Suntem sclavi în ţara noastră

Publicat: 20 05. 2020, 18:52
Actualizat: 06 04. 2021, 23:11
PANDEMIE. Peste 18.000 de concediaţi colectiv în ultimele patru luni. Şomer: Suntem sclavi în ţara noastră / Sursă Foto: Mediafax Foto

În primele patru luni din 2020, 18.239 de salariaţi au fost concediaţi colectiv, conform Inspecţiei Muncii, citează Mediafax. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, numărul a crescut de 2,2 ori.

18.239 de salariați concediați în ultimele două luni:

În România, în ultimele patru luni, 18.239 de salariați au fost concediați colectiv.

Alexandru a simţit pe propria piele cum este să fii concediat fără vreo vină. Ani de zile a lucrat la o fabrică de generatoare din Craiova, iar acum îşi caută loc de muncă, fără succes.

„La orice firmă ne vom duce să ne angajăm, suntem sclavi în ţara noastră.(…) La vârsta asta…când aude că 53 de ani ….aoleu… Şi mai ales acum, zice:

Conform Inspecţiei Muncii, numărul salariaţilor concediaţi colectiv s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Prelungirea șomajului tehnic, zile libere plătite pentru părinți:

„Am prelungit până la 31 mai 2020 acordarea unor drepturi de asistență socială pentru cei care se află în plată în momentul acesta. Și vorbim despre concedii și indemnizații pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap sau pentru acomodarea în cazul încredințării copilului spre adopție.

În domeniul sănătății, cele mai importante măsuri sunt legate de faptul că se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu COVID. Aceasta este o problemă care a apărut și care necesită o rezolvare prin prelungirea măsurilor deja luate pe perioada stării de urgență. Consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatorul de specialitate vor putea fi în continuare acordate la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare și, de asemenea, se va putea face decontarea acestor servicii fără folosirea fizică a cardului de sănătate. Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României, și celor asigurați, și celor neasigurați. În plus, serviciile medicale acordate în unitățile de asistență medicală primară și în ambulatoriul de specialitate se vor deconta la nivelul activității efectiv realizate. Adică în situaţie de creştere a numărului de spitalizări, de solicitări de servicii medicale, dacă va fi nevoie să suplimentăm aceste sume, atunci avem cadrul legal pentru a le suplimenta şi serviciile să fie decontate la nivelul efectiv realizat,”
a declarat Raluca Turcan în urmă cu câteva zile.