Pe teritoriul Asiei se află aproximativ jumătate din musulmanii de pe planetă, iar luna sfântă islamică a Ramadanului interferează cu pandemia declanșată de noul coronavirus. Cu toate acestea, pe timp de pandemie, clericii îi cheamă pe credincioși să se înghesuie în moschei, relatează Yahoo News.
Autoritățile au încercat să limiteze rugăciunile publice în perioada sacră a postului, care începe joi, dar, în multe cazuri, liderii religioși au lăsat deoparte îngrijorarea cu privire la activitățile care ar putea răspândi COVID-19.
În Bangladesh, clericii s-au oprit din încercările de a reduce numărul de persoane care merg la moschei și au cerut guvernului țării să permită milioanelor de musulmani să se alăture rugăciunilor zilnice și săptămânale.
„Cota la numărul de închinări impusă de guvern nu este acceptabilă pentru noi. Islamul nu acceptă impunerea vreunei cote a închinărilor”, a declarat Mojibur Rahman Hamidi, un membru principal al grupului de legătură Hefazat-e-Islam.
Liderii islamici din Bangladesh, unde zeci de mii de oameni au sfidat sâmbătă carantina de la nivel național pentru a participa la înmormântarea unui predicator de foarte important, reamintindu-le oamenilor că este „obligatoriu” pentru un musulman sănătos să participe la rugăciuni într-o moschee.
Asia găzduiește una dintre cele mai mari populații musulmane din lume, care se întinde de la arhipelagul indonezian până la munții Hindu Kush din Afganistan, aproape un miliard de musulmani trăind în regiune.
Cifrele deceselor regionale din cauza COVID-19 au fost mult mai mici în comparație cu Europa și Statele Unite, dar sunt în continuă creștere, provocând temeri că virusul ar putea copleși sectoarele de sănătate, adesea subfinanțate.
Pandemia a declanșat carantina în toată Asia, școlile și afacerile fiind închise, dar moscheile rămânând în mare parte deschise.
În timpul Ramadanului, moscheile țin rugăciuni regulate și mese mari „iftar” pentru a sparge postul la amurg, în timp ce familiile găzduiesc sărbătorile acasă, împreună cu rudele și prietenii.
De asemenea, Malaezia a impus carantina la nivel național, iar guvernul a declarat săptămâna trecută că, pentru a asigura distanțarea socială, nu vor fi permise decât așa-numitele „e-bazaruri”, unde oamenii comandă mărfuri online de la furnizorii locali, care sunt apoi livrate la casele lor.