Pandemia de coronavirus îi pune în dificultate și pe salvamari. Cum deschiderea sezonului estival se apropie, regulile pentru aceștia se schimbă radical. Salvamarii vor purta măști de protecție și nu vor mai face respirație gură la gură, scrie Adevărul.
Salvamarii vor lucra în ture (dimineaţa şi după-amiaza) şi se va evita pe cât posibil contactul între ei. „Am făcut 7 zone: 4 în Mamaia şi 3 în Constanţa. Fiecare zonă are un număr de salvamari care lucrează în două ture. În cazul în care, Doamne fereşte, se infectează careva, atunci persoana este izolată, fără să infecteze pe ceilalţi. Dacă ne-am infecta 30-40% dintre noi ar fi jale”, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, care are în coordonare 130 de salvamari, potrivit sursei citate.
„Încercăm pe cât posibil să protejăm salvamarii şi una dintre prevederi va fi ca atunci când o persoană este scoasă din apă, fără funcţii vitale, şi este nevoie de resuscitarea cardio-respiratorie să avem baloane de resuscitare. Vom dota fiecare punct de observare cu acest balon. Nu mai facem respiraţie gură la gură”, explică Gabriel Culea.
Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, dă asigurări că salvatorii nu sunt speriaţi de coronavirus şi vor acţiona la fel ca în ceilalţi ani. „Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie? Să fim serioşi.”
O altă măsură specială este aceea ca tuturor salvamarilor să le fie verificată temperatura la intrarea în tură. În cazul în care va fi depistat vreunul cu temperatură peste limita normală, acesta urmează să fie consultat de medici.
De asemenea, salvamarii de la punctele fixe vor avea o mască pentru protejarea feţei, o mască pe care o vor purta atunci când discută cu turiştii care cer diferite informaţii. „Trebuie să se protejeze între ei. Va fi o mască mai specială care atunci când pleacă la intervenţii cade pe gât. Va fi roşu cu galben şi va scrie pe ea salvamar”, adaugă Gabriel Culea.
„Eu sunt convins că vom avea acest partenariat cu celelalte state şi vom avea grijă ca turiştii români să se ducă în siguranţă în ţările respective. Cred că putem vorbi de sezonul estival atunci când vom finaliza această evaluare de două săptămâni. Noi am relaxat măsurile, avem o evaluare care se va finaliza la 1 iunie, prima evaluare o avem la sfârşitul acestei săptămâni, după care vom vedea exact ce s-a întâmplat în acel week-end în care toată lumea a ieşit din casă. Eu sper să nu se fi întâmplat nimic spectaculos din punctul de vedere al creşterii îmbolnăvirilor, şi dacă toate lucrurile merg normal vorbim de o primă relaxare cu deschidere de terase la începutul lui iunie şi apoi o nouă evaluare şi cred că 15 iunie, în cazul în care toate lucrurile sunt în regulă din toate punctele de vedere, poate fi o dată să vorbim şi de hoteluri şi de mare şi de munte şi de turism în România”, a precizat Virgil Popescu.