Prima pagină » Știri » PANDEMIE. Virusolog român, care a colaborat cu specialiștii de la Harvard, anunță: Când am putea avea un vaccin pentru COVID-19

PANDEMIE. Virusolog român, care a colaborat cu specialiștii de la Harvard, anunță: Când am putea avea un vaccin pentru COVID-19

PANDEMIE. Virusolog român, care a colaborat cu specialiștii de la Harvard, anunță: Când am putea avea un vaccin pentru COVID-19

Mihnea Boștină, virusolog la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, a explicat când s-ar putea descoperi un vaccin pentru COVID-19 și când ar putea fi distribuit la scară largă, în contextul pandemiei de coronavirus care afectează zeci de țări din întreaga lume.

Românul este specialist în virusologie și a colaborat cu mai multe institute de cercetare prestigioase din lume, inclusiv cu specialiști de la Universitatea Harvard, relatează Adevărul.

Testele clinice – un prim pas pentru dezvoltarea unui vaccin

„Putem fi foarte optimişti în această privinţă. În ianuarie, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat guvernelor câteva zeci de milioane de dolari pentru gestionarea crizei care se preconiza, a primit răspunsuri foarte rezervate de la guvernele din întreaga lume şi doar o mică fracţie din suma cerută.

În doar câteva săptămâni însă, întreaga situaţia a căpătat cu totul alte proporţii.

Există acum un angajament financiar fără precedent şi un consens total privitor la dezvoltarea unui vaccin şi la producerea lui rapidă. Sunt probabil peste o sută de candidaţi în diferite stagii ale cercetării.

Deja s-au început testele clinice în două cazuri şi în mod sigur vor urma multe altele în viitorul foarte apropiat”, a explicat specialistul pentru sursa citată.

Când ar putea fi gata un vaccin pentru coronavirus

„Cel mai probabil vom avea mai multe vaccinuri care vor funcţiona. Iar calendarul care va fi urmat în acest caz va fi unul inedit.

În mod normal, dezvoltarea unui vaccin durează ani şi ani, iar lucrurile nu pot fi comprimate în mai puţin de 18 luni: e nevoie de peste un an pentru testarea vaccinului la care trebuie adăugată perioada necesară producerii pe cale industrială a sute de milioane de doze.

Dar, evident, nu trăim vremuri normale.

Există o mobilizare financiară extraordinară din partea comunităţii internaţionale şi probabil se va trece la producerea de cantităţi mari pentru cei mai promiţători candidaţi chiar înainte de aprobarea oficială pentru utilizare.

Chiar dacă asta va însemna zeci şi sute de milioane de dolari irosite – se pot câştiga câteva luni bune în această cursă. În concluzie există şanse ca pentru următorul sezon rece în emisfera nordică să avem un vaccin disponibil”, a mai precizat virusologul român Mihnea Boștină.

La momentul trasmiterii acestei știri, în România au fost confirmate pentru 5.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar 270 de persoane au decedat.

Autor