Oamenii spun că de două săptămâni sunt teorizați de urși, care au devenit o prezență constantă pe mai multe străzi din Bușteni. Animalale vin și ziua după hrană, iar tomberoanele de lângă blocuri au devenit ținta lor.
„Nu au treabă, vin prin tot cartierul. Se plimbă și ziua și noaptea, nu au niciun stres. (…) E rău că sunt mulți copii aici. Mai ales acum, se sperie și copilașii, se sperie și animalele. Am făcut sesizări mereu la Primărie, dar nu au reușit să ia măsuri”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, un localnic.
O altă localnică a declarat că în zona în care stă vine des o ursoiacă cu trei pui: ” Mereu vine, seara, noaptea, vine o ursoaică și trei pui. Este pericol, nu se ia nicio măsură. Ce să facem noi? Mai trece și Poliția pe aici”.
Directorul Parcului Național Bucegi, Horia Iuncu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în ultima perioadă angajații parcului au făcut monitorizări, având în vedere că urșii au apărut și ziua, nu numai noaptea.
„Ursul este un animal oportunist. Dacă poate să-și găsească mâncare cotrobăind prin gunoaie, decât să vâneze prin pădure, cotrobăie prin gunoaie. E mai ușor. Noi monitărizăm, având două obiective: siguranța și sănătatea oamenilor și siguranța animalului. În ultima perioada ne confruntăm cu această problemă, că au apărut și ziua”, a declarat Iuncu.
Potrivit acestuia, angajații Parcului Național Bucegi pot doar să alunge urșii, neavând alte atribuții.
Horia Iuncu a spus că în Parcul Național Bucegi sunt aproximativ 120 de urși.