Prima pagină » Știri » Pânză de doliu, amplasată pe clădirea Cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu

Pânză de doliu, amplasată pe clădirea Cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu

O pânză de doliu în lungime de zece metri a fost amplasată, joi, pe clădirea Cinematografului "Sergiu Nicolaescu" din Târgu Jiu, în timp ce mai multe persoane au venit, în cursul zilei, la cinematograf, pentru a aprinde lumânări în semn de omagiu.

O pânză de doliu în lungime de zece metri a fost amplasată, joi, pe clădirea Cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu, în timp ce mai multe persoane au venit, în cursul zilei, la cinematograf, pentru a aprinde lumânări în semn de omagiu.

Pânza neagră a fost pusă pe fațada cinematografului de către cel mai vechi angajat al instituției, Ion Duțică, un apropiat al lui Sergiu Nicolaescu, cei doi discutând despre viețile lor în cinematografie în urmă cu o lună, când regizorul a participat la inaugurarea clădirii care îi poartă numele.

„Ne-am povestit viețile atunci pentru că ele coincid în mare. Eu am 56 de ani de cinematografie, dânsul avea 56 de ani de cinematografie. L-am pierdut și ne pare nespus de rău. Îi vom purta numele în veci. Nu ne putem reveni, e de necrezut că un asemenea titan al cinematografiei a dispărut așa de repede”, a spus angajatul cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu.

La rândul său, coordonatorul cinematografului, Ana Bobocea, a declarat că în cursul nopții de vineri spre sâmbătă vor rula gratuit filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Un astfel de maraton a avut loc și în 7 decembrie, după ce cinematograful a fost inaugurat în prezența regizorului.

„Suntem distruși, nu ne vine să credem. După inaugurare am vorbit cu dumnealui și spunea că aceasta era cea mai mare fericire din viața sa, ca un cinematograf din Târgu Jiu să îi poarte numele. Spunea că o să moară liniștit pentru că i-am făcut cea mai mare bucurie. Ne-a rugat să avem grijă de acest cinematograf, la care îl așteptam anul acesta să vină să facă lansarea unui nou film la care vroia să lucreze, cel despre viața Mariei Tănase”, a menționat Ana Bobocea.

Mai mulți locuitori din Târgu Jiu au mers la cinematograf pe parcursul zilei și au aprins lumânări lângă ușa de la intrarea în instituție.

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că în primăvară Sergiu Nicolaescu era așteptat în oraș pentru a fi prezent la inaugurarea unei stele care urma să-i poarte numele și care, alături de cea a lui Constantin Brâncuși, urma să fie amplasată pe Aleea Celebrităților din centrul orașului.

„Este greu de crezut că în urmă cu trei săptămâni îi decernam domnului Sergiu Nicolaescu titlul de cetățean de onoare în semn de respect pentru activitatea pe care dânsul a desfășurat-o, iar acum nu mai este. Când a fost luată decizia de amplasare a unei stele cu numele domniei sale pe Aleea Celebrităților nimeni nu se gândea că dânsul se va stinge atât de repede”, a spus primarul Florin Cârciumaru.

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu în 13 aprilie 1930, dar la vârsta de 5 ani părinții săi s-au mutat la Timișoara, ulterior actorul trecând destul de rar prin orașul natal, unde nu mai are rude. Părinții săi și câțiva verișori sunt înmormântați în Cimitirul Municipal din Târgu Jiu, într-o criptă pe care este scris cu majuscule „Sergiu Nicolaescu”.

În 6 decembrie 2012 Consiliul Municipal Târgu Jiu i-a conferit regizorului Sergiu Nicolaescu titlul de cetățean de onoare, în prezența acestuia, și tot atunci a fost inaugurat și cinematograful din oraș care îi poartă numele. Nicolaescu anunța atunci că pentru 2013 își plănuise să regizeze două filme, unul dintre ele despre viața Mariei Tănase, originară și ea din Gorj.

Sergiu Nicolaescu a decedat, joi, la Spitalul Elias, unde era internat din 26 decembrie 2012 și recent fusese operat de peritonită.

Citește și