Papa Francisc a eliminat superimunitatea episcopilor și cardinalilor

Publicat: 30 04. 2021, 19:56
Actualizat: 30 04. 2021, 19:58

Papa Francisc anulează superimunitatea cardinalilor și episcopilor, care vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului, unde magistrații sunt laici, relatează AFP.

Decizie istorică a Papei

Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat vineri de papa Francisc şi va intra în vigoare la 1 mai, potrivit sursei citate.

Suveranul pontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii „fără privilegii datând din trecut”, potrivit unui „motu proprio”, un decret emis de papă din proprie iniţiativă.

Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu-i putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

Un proces al acestui tribunal din 2017 s-a referit de exemplu la finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 de metri pătraţi al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi al Vaticanului sub papa Benedict al XVI-lea.

Unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de deturnare de fonduri de o echipă de anchetatori.

Papa Francisc, îngrijorat de situația din Ucraina

Papa Francisc s-a declarat duminică îngrijorat cu privire la „intensificarea activităților militare” din Ucraina.

Declarația Suveranului Pontif vine în contextul în care Rusia este acuzată că ar fi trimis zeci de mii de soldați la frontiera cu Ucraina și în peninsula Crimeea, anexată în 2014, informează site-ul agenției Agerpres.

De asemenea, în ultima perioadă, confruntările din estul Ucrainei, care aproape se opriseră după armistițiul din 2020, au fost reluate.

„Urmăresc cu o îngrijorare profundă evenimentele care se desfăşoară în câteva regiuni din estul Ucrainei, unde în ultimele luni s-au înmulţit încălcările armistiţiului.Sper cu tărie că putem evita o amplificare a tensiunii şi că pot fi făcute în schimb gesturi pentru promovarea încrederii reciproce şi pentru favorizarea reconcilierii şi a păcii, atât de necesare şi dezirabile”, a spus Papa Francisc duminică.