Suveranul pontif i-a apărat pe vârstnici cu ocazia Audienței generale de miercuri afirmând că sunt „un dar pentru societate” şi amintind că au fost cei care au plătit cel mai mare preţ în timpul pandemiei, deoarece au fost categoria „cea mai vulnerabilă şi mai neglijată”.
Papa Francisc a ținut să menționeaze că oamenii nu îi privesc îndeajuns pe bătrâni în timpul vieţii şi nici măcar nu le sunt alături atunci când mor.
„Nu i-am privit îndeajuns în timpul vieţii şi nici măcar nu i-am văzut murind”, a spus papa, care a început o serie de cateheze dedicate vârstnicilor în cadrul Audienţei generale celebrate în Aula Paul al VI-lea, relatează EFE.
Înaltul prelat a criticat faptul că din ce în ce mai frecvent bătrânii sunt consideraţi „o povară” şi a precizată că alături de fenomenul migraţiilor, „bătrâneţea este una dintre problemele cele mai urgente pe care familia umană este chemată să le înfrunte în aceste vremuri”.
Suveranul Pontif a subliniat că „exaltarea tinereţii ca singură vârstă demnă a idealului omenirii, alături de dispreţul faţă de bătrâneţe văzută ca fragilitate, degradare şi handicap, a fost un simbol al totalitarismelor secolului XX”.
„Tinereţea este frumoasă, dar tinereţea veşnică este o nălucă periculoasă. A fi bătrân este la fel de important şi de frumos ca a fi tânăr”, a explicat papa, care a subliniat că „alianţa între generaţii care restituie fiinţei umane toate vârstele vieţii este harul nostru pierdut” şi care „trebuie regăsit”.
Anterior încheierii catehezei, papa Francisc a făcut un apel stăruitor la pace în Ucraina, spunând că are ”o mare durere în inimă” pentru deteriorarea situației din Ucraina. Pontiful a îndemnat liderii implicați în acest conflict să-și facă ”un serios examen de conștiință înaintea lui Dumnezeu”, iar pe toți oamenii, atât pe cei care cred cât și pe cei care nu cred, i-a invitat să țină pe 2 martie o Zi de post și rugăciune pentru pace.
Potrivit Vaticannews, la salutul pentru bătrâni, bolnavi, tineri și soți recent căsătoriți, pontiful a amintit că Biserica celebrează în această zi comemorarea liturgică a Sfântului episcop martir Policarp al Smirnei, discipol al Sfinților Apostoli. ”Fidelitatea sa față de Cristos, până la martiriu, să trezească în fiecare dorința de a-L urma pe Dumnezeiescul Învățător cooperând cu generozitate la lucrarea sa de reconciliere și de pace”.