PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA. Aeronava în care se află Papa Francisc a decolat în aplauzele pelerinilor de pe aeroportul din Sibiu / Călătoria apostolică de trei zile a Sanctității în România s-a încheiat – VIDEO

Publicat: 02 06. 2019, 18:08

Ora 17.43 Aeronava în care se află Papa Francisc a decolat în aplauzele pelerinilor de pe aeroportul din Sibiu

Aeronava în care se află Papa Francisc a decolat, duminică, la ora 17.43, de pe aeroportul din Sibiu, cu destinația Roma, în aplauzele pelerinilor. La plecare, Suveranul Pontif a binecuvântat mai mulți copii prezenți la aeroport, primind flori de la oameni și fotografiindu-se cu aceștia. 

Suveranul Pontif se va întoarce în Italia cu o aeronavă a companiei Tarom.

Ora 17.30 Călătoria apostolică de trei zile a Papei Francisc în România s-a încheiat

Papa Francisc s-a îmbarcat, duminică, în aeronava Tarom care urmează să decoleze de pe aeroportul din Sibiu, cu destinația Roma. La plecare, Suveranul Pontif a binecuvântat mai mulți copii prezenți la aeroport, primind flori de la oameni și fotografiindu-se cu aceștia. 

Ora 17.15  Papa Francisc a ajuns pe aeroportul din Sibiu

Papa Francisc a ajuns, la ora transmiterii știrii, la aeroportul din Sibiu, unde va avea loc ceremonia de rămas bun și de unde Suveranul Pontif va pleca către Roma. Județul e sub cod portocaliu de vijelii și grindină până la ora 17.30.

La aeroportul din Sibiu, Sanctitatea Sa a fost așteptat și de președintele Klaus Ioahnnis și soția sa, Carmen Iohannis.

Totodată, Garda de Onoare este prezentă la aeroport, dar și 16 perechi de la ansamblul folcloric „Junii Sibiului”.

Ora 16.35 2000 de oameni îl așteaptă pe Papă la Sibiu. Pelerin: Îi urez un drum de catifea, ca sufletul Său

Peste 2.000 de oameni îl așteaptă pe Papa Francisc la Aeroportul din Sibiu. Pelerinii s-au ascuns de ploaie sub corturile amplasate de autorități. Unii dintre credincioși au venit de la zeci de kilometri distanță ca să îl vadă pe Suveranul Pontif.

Pelerinii au fost nevoiți să se ascundă sub corturile amplasate de autorități, după ce la Sibiu a început ploaia. Județul se află sub avertizare Cod galben de averse și gridnină până la ora 17.00.

Una dintre femeile care așteaptă îmbrăcată în costum popular sosirea Papei a spus că a venit să îi ureze acestuia drum bun.

„Am venit să-l întâmpinăm pe Sfântul Părinte, la plecare. Îl așteptăm cu mult drag. Ne-am pus aceste straie de sărbătoare, pentru că așa sărbătorim noi, suntem de la Axente Sever, unde de fiecare data când este sărbătoare ne îmbrăcăm cu aceste străvechi costume populare, în alb și negru. Avem costume foarte vechi, de sute de ani, de la bunicile noastre, de la mamele noastre. Iar, astăzi în semn de cinstire față de Sanctitatea Sa am venit pentru a-l întâmpina și a-i ura să aibă un drum bun, de catifea, așa cum este bunătatea sfinției sale”, a spus una dintre femeile îmbrăcate în haine populare care a venit la aeroport.

Ora 16:25 Traseul Papei Francisc spre aeroportul din Sibiu a fost modificat din cauza vremii

Traseul de deplasare al Papei Francisc spre aeroportul din Sibiu s-a modificat din cauza vremii, fiind ales planul de rezervă, pe cale rutieră. Schimbarea planului nu va afecta programul anunțat inițial, anunță Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019″. 

Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019″ precizează că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctității Sale spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezervă, pe cale rutieră. Schimbarea planului nu va afecta programul anunțat inițial.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare nowcasting cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru județul Sibiu, până la ora 17.00. Plecarea Papei Francisc din România este programată de pe Aeroportul din Sibiu, la ora 17.00.

Ora 16:15 Suveranul Pontif, către comunitățile de romi:  Vă cer iertare pentru momentele când v-am discriminat, maltratat 

Papa Francisc și-a cerut iertare pentru discriminarea comunităților de romi, despre care spune că nici creștinii, nici biserica nu sunt străini.

„Am totuși o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, și nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare – în numele Bisericii Domnului și vouă – pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră. Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferență alimentăm prejudecăți și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe! Când cineva este lăsat în urmă, familia uniană nu mai merge înainte. Nu suntem creștini pe deplin, și nici măcar umani, dacă nu știm să vedem persoana înainte de acțiunile sale, înainte de judecățile și prejudecățile noastre”, a spus Papa Francisc.

El le-a mulțumit românilor pentru primirea făcută și le-a cerut să se roage pentru el.

„Aceasta este ultima întâlnire din cadrul vizitei mele în România. Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate pentru a trăi diferite întâlniri, iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri, chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine, iar acum vă binecuvântez. Dar mai întâi vă cer o favoare să vă rugați pentru mine. Mulțumesc”, și-a încheiat discursul Papa, în fața oamenilor de la Blaj.

Papa Francisc și-a cerut scuze, în numele Bisericii, pentru discriminarea la care au fost supuși romii, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu membrii unei comunități de romi din Blaj.

Ora 15:00 Sute de oameni îl așteaptă pe Papa Francisc la ultima oprire în România, în Sibiu

Sute de oameni îl așteaptă, duminică, pe Papa Francisc la ultima oprire a Sanctității Sale în România, pe Aeroportul din Sibiu. Elicopterul care îl aduce pe Suveranul Pontif este așteptat să ajungă la ora 16.40.

Sute de oameni s-au strâns la Aeroportul din Sibiu și îl așteaptă pe Papa Francisc, care urmează să ajungă din Blaj cu elicopterul.

Unii dintre oameni sunt îmbrăcați în costume populare, iar alții au adus cu ei steaguri ale Vaticanului și României, pe care le flutură în așteptarea Papei Francisc.

La Sibiu, vremea ține cu pelerinii, la ora transmiterii știrii fiind înregistrate 26 de grade Celsius.

Papa Francisc este la Blaj, unde mai are programată o vizită într-o comunitate de romi.

Ora 13:30 Papa Francisc: Aici la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă

Papa Francisc le-a mulțumit, duminică, în discursul final ținut la Blaj, sutelor de mii de pelerini care au venit să-l vadă la Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj și i-a binecuvântat.

„Dragi frați și surori, înainte de a termina această Dumnezeiască Liturghie, doresc să vă salut încă o dată pe voi toți aici prezenți și pe cei pe care i-am întâlnit în aceste zile, mulțumindu-vă tuturor pentru primirea călduroasă, îi salut cu respect pe domnul președinte al Republicii și pe celelalte autorități, exprimându-mi recunoștința sinceră pentru colaborarea rodnică în ceea ce privește pregătirea și desfășurarea acestei vizite. Sunt recunoscător Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, Sfanțului Sinod. Clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe din România, care m-au primit în spirit fratern! Domnul să binecuvânteze această străveche și distinsă Biserică și s-o susțină în misiunea ei”, a transmis Suveranul Pontif.

Papa Francisc s-a adresat sutelor de mii de pelerini care au venit zilele acestea să-l vadă.

„Adresez un salut plin de afecțiune și de recunoștință Preafericirii Voastre, cardinalul Lucian Mureșan, îi salut pe credincioșii Bisericii Catolice: episcopii, preoții, persoanele consacrate și credincioșii laici din București și din Iași, precum și pe numeroșii pelerini veniți la Șuniuleu Ciuc. Îi mulțumesc lui Dumnezeu care mi-a dat posibilitatea de a mă ruga cu voi și de a vă încuraja în angajamentul vostru de evanghelizare și de mărturie a carității. Aici la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice care, de trei secole, dați mărturie, cu ardoare apostolică, despre credința voastră. Preacurata Fecioară Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra tuturor cetățenilor României care. în decursul istoriei, s-au încredințat mereu mijlocirii ei. Ei vă încredințez pe voi toți și ii cer să vă călăuzească pe drumul vostru de credință, pentru a înainta spre un viitor de un autentic progres și de pace și astfel să contribuiți la construirea unei patrii, din ce în ce mai dreaptă și mai fraternă”, și-a încheiat Sanctitatea Sa discursul.

Ora 13: 25 Sfânta Liturghie de pe Câmpia Libertății s-a încheiat

Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj s-a încheiat. În cadrul slujbei, Suveranul Pontif a dat citire mesajului de beatificare a celor 7 episcopi români. Programul vizitei papale continuă cu un prânz și o vizită într-o comunitate de romi.

Imediat după slujbă, Papa Francisc a plecat spre curia Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, unde va lua prânzul cu suita papală. Pe drum, spre edificiul situat în zona centrală a Blajului, Sfântul Părinte i-a salutat pe credincioși.

Clădirea în care va poposi Papa Francisc a fost construită între anii 1911-1916. Destinația inițială a fost de Bibliotecă Centrală a Mitropoliei din Blaj, însă, odată cu instalarea regimului comunist, instituția a fost desființată și o parte din fondul de carte a fost distrus, iar o altă parte dusă la Biblioteca Academiei Române Filiala Cluj.

În perioada comunistă, clădirea a fost utilizată de diferite instituții publice. În prezent, clădirea a reintrat în patrimoniul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și a devenit sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, locul de întrunire a Sinodului Episcopilor.

Din 2013, imobilul găzduiește și sediul Muzeului Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice.

Începând cu ora 15.45, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj, la Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” din cartierul Barbu Lăutaru, lăcaș de cult construit special pentru vizita papală.

Aici, Suveranul Pontif va binecuvânta capela.

Barbu Lăutaru este cel mai vechi cartier al romilor din Blaj. Conform ultimului recensământ al populației, din 2011, în Blaj, din cei peste 20.000 locuitori, aproximativ 9% sunt de etnie romă, aceștia locuind, în marea lor majoritate, în trei cartiere ale orașului.

Biserica Română Unită a desfășurat o constantă activitate spirituală și socială în sprijinul comunității rome din Blaj. Unul dintre cei mai preocupați de acordarea asistenței spirituale a fost episcopul martir loan Suciu.

Născut la Blaj, loan Suciu, cunoscut pentru deschiderea sa comunitară, a copilărit cu mulți romi, iar după încheierea studiilor, și-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunități. Cel cunoscut ca „episcopul tinerilor” a desfășurat acțiuni de catehizare cu tinerii romi. Așa se face că mulți contemporani ai episcopului amintesc de excursiile pe care loan Suciu le făcea împreună cu tinerii romi sau de meciurile de fotbal pe care le juca cu aceștia.

În zilele noastre, Biserica Greco-Catolică a continuat să fie sensibilă și atentă la problemele cu care se confruntă această populație defavorizată. Preoții sunt prezenți în permanență în mijlocul acestei comunități, iar organizațiile sociale ale Bisericii derulează diferite programe pentru creșterea gradului de educație și a nivelului de trai în rândul romilor.

Interesul manifestat de această comunitate a determinat Biserica Greco-Catolică să aprobe construirea în mijlocul cartierului Barbu Lăutaru a unui lăcaș de rugăciune. Piatra de temelie a fost sfințită îm data de 1 octombrie 2017, în prezența Eminenței Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale.

Ora 12:30 Papa Francisc: Apar ideologii care încearcă să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții

Papa Francisc a îndemnat, duminică, pelerinii la păstrarea credinței și la luptă împotriva unor „noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții ale lor culturale și religioase”.

„Dragi frați și surori, chiar și astăzi reapar noi ideologii care, intr-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții ale lor culturale și religioase. Colonizările ideologice disprețuiesc valoarea persoanei, a vieții, a căsătoriei și a familiei și dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca și cele din trecut. în mod deosebit tinerilor noștri și copiilor, lăsăndu-i fără rădăcini din care să poală crește. Sunt voci care, semănând teamă și diviziune, vor să șteargă și să îngroape cea mai prețioasă moștenire pe care aceste ținuturi au văzut-o nâscându-se”, a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a amintit de Edictul de la Turda, din 1586, care sancționa orice fel de radicalism, promovând un act de toleranță religioasă, fiind unul dintre primele cazuri din Europa de acest tip.

„Aș dori să vă încurajez să duceți lumina Evangheliei la contemporanii noștri și să continuați să luptați, ca acești Fericiți, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, incrementând fraternitatea de sânge, care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați în decursul istoriei s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari. Să vă însoțească pe drumul vostru ocrotirea maternă a Preacuratei Fecioare Maria și mijlocirea noilor Fericiți”, și-a încheiat Sfântul Părinte mesajul.

Ora 12:20 Papa Francisc, la Blaj: Aceste ținuturi știu ce e suferința când regimul e mai puternic decât viața

Papa Francisc a spus,duminică, la Blaj,pe Câmpia Libertății,că în aceste ținuturi este cunoscută suferința oamenilor „atunci când greutatea ideologiei sau a regimului e mai puternică decât viața”.„Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a rostit un discurs emoționant în fața a peste 100.000 de oameni prezenți pe Câmpia Libertății de la Blaj, după ce a beatificat cei șapte episcopi greco-catolici, numindu-i, de acum, „Fericiți”. Sanctitatea Sa le-a spus pelerinilor că știe istoria acestor ținuturi.

„Aceste ținuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferința oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viața și se pune deasupra a toate, ca normă a vieții înseși și a credinței persoanelor; când capacitatea de decizie, libertatea și spațiul pentru creativitate este redus și de-a dreptul eliminat. Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea și distrugerea aceluia care nu putea să se apere și reduceau la tăcere vocile disonante, îi avem în minte, în mod deosebit, pe cei șapte Episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria să-i proclam Fericiți. în fața persecuției aprige din partea regimului ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor”, a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a vorbit și despre curajul celor șapte episcopi martiri, de a accepta cruzimi de tot felul în loc să renege Biserica.

„Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la o dură detenție și la lot IcIliI de cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire”, a mai spus Suveranul Pontif.

Ora 11:55 Șapte episcopi români, beatificați. Papa: Să li se poată celebra sărbătoarea în fiecare an la 2 iunie

 

Cei șapte episcopi greco-catolici români au fost beatficați de Papa Francisc în cadrul ceremoniei de pe Câmpia Libertății din Blaj. „Să fie de acum înainte numiți Fericiți și să li se poată celebra sărbătoarea în locurile și după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie”.

„Noi ascultând dorința Fratelui Nostru cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice Române, a mai multor confrați întru episcopat, precum și a multor credincioși, după ce am primit părerea exprimată de Congregația pentru Cauzele Sfinților, cu Autoritatea Noastră Apostolică dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi și martiri ai Bisericii din România și păstori după inima lui Hristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei iertării și a păcii, să fie de acum înainte numiți Fericiți și să li se poată celebra sărbătoarea în locurile și după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie. În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Spirit. Amin”, a spus Papa Francisc în fața pelerinilor adunați la Blaj.

Ora 11:15 Moment istoric la Blaj: A început ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici

Papea Francisc oficiază, pe Câmpia Libertății din Blaj, la ora transmiterii știrii, Sfânta Liturghie și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri. În primul rând se află și rude ale celor șapte episcopi martiri care vor fi beatificați de către Suveranul Pontif.

Pe Câmpia Libertății, Suveranul Pontif celebrează, la ora transmiterii știrii, Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri.

Ora 11:00 Papa Francisc a ajuns la Blaj și salută mulțimea din papamobil

Papa Francisc a ajuns la Blaj și salută mulțimea din papamobil. Suveranul Pontif celebrează, duminică, Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri.

Papa Francisc a ajuns la Blaj în jurul orei 10.50 pe cale rutieră și salută pelerinii din papamobil.

Pe Câmpia Libertății, Suveranul Pontif celebrează Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martirij.

Tot aici, Papa va susține un discurs – Omilia celebrării euharistice – și recită antifonul marian pascal „Regina Coeli”.

La evenimentul de pe Câmpia Libertății participă președintele Klaus Iohannis, care a făcut o baie de mulțime când a ajuns, dar și premierul Viorica Dăncilă și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Ora 10:55 Numărul pelerinilor din Blaj a crescut la 100.000

Numărul pelerinilor din Blaj care participă la evenimentele ocazionate de vizita Papei Francisc a ajuns la 100.000.

Potrivit evaluării Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019″ la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Blaj și pe traseele de deplasare participă aproximativ 100.000 de pelerini.Ora 10:00 Papa Francisc a plecat spre Blaj cu mașina, din cauza ceții de la Blaj

Din cauza ceții de la Blaj, Papa Francisc nu a putut pleca din Sibiu cu elicopterul, așa cum era stabilit inițial, astfel că Suveranul Pontif merge spre Câmpia Libertății cu un autoturism.

Din cauza condițiilor meteo precare de la Blaj, s-a luat decizia ca Suveranul Pontif să fie dus la Blaj, pe Câmpia Libertății, pe cale rutieră, nu cu elicopterul, așa cum a fost stabilit inițial.

Ora 09:55 Papa Francisc a ajuns la Sibiu și pleacă spre Blaj cu un elicopter

Avionul în care se află Papa Francisc a aterizat, duminică dimineața, pe Aeroportul Internațional Sibiu, fiind întâmpinat de prefectul județului, de președintele Consiliului Județean și de primarul orașului. De aici Suveranul Pontif merge spre Câmpia Libertății de la Blaj, cu un elicopter.

Suveranul Pontif a aterizat pe Aeroportul Internațional Sibiu în jurul orei 9.40 și a fost întâmpinat de primarul Sibiului, Astrid Cora Fodor, de președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și de prefectul județului, Adela Muntean.

De la Sibiu, Papa Francisc merge cu elicopterul la Blaj, unde va avea loc ceremonialul de beatificare a celor șapte episcopi martiri.

Ora 09:45 Peste 40.000 de pelerini îl așteaptă pe Papa Francisc să ajungă la Blaj

La evenimentele publice ale Sanctității Sale Papa Francisc de la Blaj participă, la ora transmiterii știrii, aproximativ 40.000 de pelerini, anunță Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019″.

Potrivit evaluării din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctității Sale Papa Francisc de la Blaj participă 40.000 de pelerini.

Potrivit programului oficial, Sfântul Părinte a plecat de la București cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcția Sibiu, de unde va merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Aici, Suveranul Pontif va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa Francisc va prezenta omilia celebrării euharistice și va recita antifonul marian pascal „Regina Coeli” („Bucură-te, Regina Cerului”).

Câmpia Libertății este locul unde a avut loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, „Noi vrem să ne unim cu țara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de știință și cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii. Pe această câmpie a aterizat și avionul care aducea vestea reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluția din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei și culturii românești. În prezent sunt 26 de statui.

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității rome din Blaj.

În jurul orei 17.00, Papa Francisc va sosi cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

Ora 09:05 Cod galben de ceață în Alba, Harghita, Mureș și Covasna. E vizat și Blajul, unde e așteptat Papa

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineață, mai multe avertizări nowcasting cod galben de ceață pentru județele Alba, Mureș, Harghita și Covasna, valabile până la ora 10.00. Mai multe informații AICI!

Ultima zi a vizitei Papei în România. Șapte episcopi greco-catolici vor fi beatificați la Blaj

Ultima zi a vizitei apostolice a Papei Francisc în România aduce și un eveniment de o însemnătate deosebită pentru credincioșii greco-catolici, și anume ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri.

La evenimentul istoric de la Blaj va fi prezent și președintele României, Klaus Iohannis, iar organizatorii vizitei au estimat prezența a peste 150.000 de persoane.

Potrivit programului oficial, Sfântul Părinte va pleca de la București cu avionul duminică, la ora 9.00, cu direcția Sibiu, de unde va merge cu elicopterul la Blaj, sediul istoric al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Aici, Suveranul Pontif va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desfășurându-se pe Câmpia Libertății de la Blaj. Papa Francisc va prezenta omilia celebrării euharistice și va recita antifonul marian pascal „Regina Coeli” („Bucură-te, Regina Cerului”).

Câmpia Libertății este locul unde a avut loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, „Noi vrem să ne unim cu țara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de știință și cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii. Pe această câmpie a aterizat și avionul care aducea vestea reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluția din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei și culturii românești. În prezent sunt 26 de statui.

După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte va avea o întâlnire cu reprezentanții comunității rome din Blaj.

În jurul orei 17.00, Papa Francisc va sosi cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun.

Cine sunt cei șapte episcopi martiri beatificați de Papa Francisc la Blaj

Șapte episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății la Blaj vor fi beatificați la ceremoniile oficiate de Papa Francisc la Blaj. Cristian Barta, reprezentantul Mitropoliei Greco-Catolice Blaj, explică în ce constă procesul de beatificare.

Părintele vicar general Cristian Barta, reprezentantul Mitropoliei Greco-Catolice Blaj, a explicat în ce constă procesul de beatificare, cu reguli foarte riguroase care, în acest caz a durat aproape 25 de ani, începând de la documentare și până la analiza care stabilește cu certitudine martiriul celor șapte episcopi.

„Vorbim despre încununarea unui proces care a durat aproape 25 de ani. Pregătirile beatificării au început în anul 1994″, a spus părintele vicar general Cristian Barta.

Vor fi beatificați episcopii Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și primul cardinal al Bisericii greco-catolice din România, episcopul Iuliu Hossu.

Vasile Aftenie (1899-1950), episcop vicar general pentru București și Vechiul Regat, a murit la 10 mai 1950, în spitalul închisorii Văcărești, la vârsta de 51 de ani. Fusese separat de ceilalți episcopi arestați și era anchetat de aproape un an de Securitate în beciurile Ministerului de Interne. Vasile Aftenie a fost înmormântat în ascuns de Securitate în cimitirul Bellu catolic, având inscripționate pe cruce doarinițialele „A.V.” Între cei șapte episcopi greco-catolici martiri, a fost primul care și-a pierdut viața în timpul persecuției, la 10 mai 1950.

Valeriu Traian Frențiu (1875-1952), episcop de Oradea și decan de vârstă al episcopilor greco-catolici, a murit la 11 iulie 1952, la închisoarea din Sighet, la vârsta de 77 de ani. Nu i se cunoaște mormântul. În 29 o ctombrie 1948, a fost ridicat de la Oradea după miezul nopții, dus la București sub pretextul că va fi primit în audiență de un ministru, internat pentru două nopți în celulele arestului Ministerului de Interne și apoi înfățișat ministrului Cultelor, care i -a propus să treacă la ortodoxie.

Ioan Suciu (1907-1953), Administrator Apostolic al Mitropoliei Blajului, a murit de foame, în lipsa tratamentelor medicale, la 27 iunie 1953, la închisoarea din Sighet, la vârsta de 46 de ani. Mormântul său din Cimitirul Săracilor a fost nivelat de oamenii Securității, pentru a nu i se mai găsi vreodată rămășițele.

Tit Liviu Chinezu (1904-1955), consacrat episcop în clandestinitate, în 1949, a murit la 15 ianuarie 1955 în închisoarea din Sighet, fiind bolnav și lipsit de orice tratament medical, la vârsta de 51 de ani. Locul unde se odihnește trupul său arămas necunoscut posterității.

Ioan Bălan (1880-1959), episcop de Lugoj, a murit la 4 august 1959, l a 79 de ani, la Mănăstirea ortodoxă Ciorogârla, unde fusese închis cu domiciliu obligatoriu după separarea celor trei episcopi ce supraviețuiseră Sighetului. În ultimii trei ani de viață i s-au făcut de mai multe ori propuneri de a se dezice de unirea cu Biserica Romei, condiționate și de oferirea de tratament medical, toate propunerile fiind refuzate. A fost înmormântat în cimitirul Bellu catolic din București.

Alexandru Rusu (1884-1963), episcop de Maramureș, a murit la vârsta de 79 de ani, la 9 mai 1963, în închisoarea din Gherla. Ispășea o condamnare pe viață primită în 1957 pentru „instigare și înaltă trădare” după ce fusese eliberat de la Sighet în 1955 și închis în Mănăstirile ortodoxe Curtea de Argeș, Ciorogârla și Cocoș. Locul exact al înhumării nu a mai putut fi identificat.

Iuliu Hossu (1885-1970), episcopul de Cluj – Gherla, care a citit Rezoluția de la Alba Iulia din 1918, a supraviețuit închisorii din Sighet. A fost, până la sfârșitul vieții, închis cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea ortodoxă Căldărușani. A fost creat Cardinal în 1969, în secret – in pectore – și a murit la 28 mai 1970. La ordinul Securității, în mare grabă, chiar a doua zi, a fost înmormântat în cimitirul Bellu catolic din București.

Reguli stricte pentru pelerinii care participă la întâlnirea cu Papa, de pe Câmpia Libertății

Reguli stricte pentru pelerinii care vor participa la liturghia pe care Papa Francisc o va oficia, în 2 iunie, pe Câmpia Libertății din Blaj. Potrivit organizatorilor, accesul se va face doar pe baza invitațiilor, după un control de securitate.

Potrivit organizatorilor, la Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, pe care Papa Francisc o va oficia pe Câmpia Libertății în data de 2 iunie 2019, sunt așteptați zeci de mii de pelerini.

Organizatorii anunță că accesul se va face doar pe baza invitațiilor, care au fost distribuite parohiilor greco-catolice din țară, și a cărților de identitate.

Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis între orele 6.00 și 10.00. „Pentru evitarea aglomerației se recomandă sosirea din timp, toți pelerinii urmând să treacă prin filtrul de control de securitate de la intrarea pe Câmpia Libertății. Accesul pe Câmpia Libertății cu animale de companie este interzis”, au mai anunțat organizatorii.

Pelerinii vor putea avea la ei apă în pet-uri, scaun pliabil, umbrelă, un rucsac mic, sandwich-uri, iar pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior. „Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis doar într-o ținută decentă, în conformitate cu solemnitatea evenimentului (de ex: purtarea unei vestimentații care să acopere umerii și genunchii)”, se mai arată în comunicatul organizatorilor vizitei Papei la Blaj.

Foto: Mediafax Foto