Pornind de la un singur caz de deces (în 2018, o tânără a fost răpusă de o intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol), Franța a luat măsura să pună pe lista neagră paracetamolul, ibuprofenul și aspirina. Ministerul Sănătății urmărește, astfel, să combată un fenomen din ce în ce mai des întâlnit, automedicația. Medicii din Hexagon au constatat că oamenii iau paracetamol la orice problemă de sănătate, însă, consumat în doze mari și pe termen lung, acest medicament provoacă declanșarea hepatitei! La nivelul Franței, consumul de paracetamol a crescut în ultima decadă cu peste 50%.
Culmea este că și în România se observă un fenomen asemănător. Cele mai vândute medicamente fără prescripție medicală sunt aspirina și paracetamolul. Iar farmaciștii noștri se declară și ei îngrijorați de obiceiul românilor de a se trata după ureche. Medicația la proprie inițiativă este dăunătoare și poate face mai mult rău decât bine, atrag atenția specialiștii!
Profesor de Farmacologie la UMF București, Cornel Chiriță explică: „A fost o consecință a liberalizării accesului la medicamentele OTC. Paracetamolul este cunoscut că are are reacții adverse la nivel hepatic dacă e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesită precauții foarte mari, chiar contraindicații în patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putând provoca hemoragie intestinală fatală”.
Pe de altă parte, Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București, atrage atenția că „interzicerea totală va avea ca efect fie cumpărarea pe căi lăturalnice, fie administrarea de antibiotice în loc de antitermice, ceea ce ar fi cel mai grav”.