Turismul din România, în general, a avut și are de suferit din cauza pandemiei de coronavirus, la fel ca în toată lumea. Însă, la noi, există și un paradox. Litoralul este asaltat de sute de mii de turiști autohtoni, vara aceasta, fiind chiar mai mulți decât anul trecut.
De exemplu, orașul Constanța a înregistrat o creștere cu 7,7 % a numărului de turiști în luna iunie 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019, scrie Replica de Constanța.
Este adevărat că românii simt nevoia de a ieși și de a se relaxa, după restricțiile din starea de urgență, dar și vacanțele în străinătate sunt destul de riscante, în această perioadă, astfel încât cei mai mulți se mulțumesc cu un concediu făcut acasă, comentează stirileprotv.ro.
Creșterea spectaculoasă a numărului de turiști din zona Constanța- Mamaia contrazic, astfel, previziunile sumbre ale hotelierilor, care credeau că dezastrul financiar îi va lovi crunt vara aceasta.
Totuși, cu excepția Constanței, restul litoralului și al țării au înregistrat o scădere cu 61,8% a turiștilor față de aceeași perioadă a anului trecut, dintre care 13,9% au fost turiști străini.
Iar, în timp ce Constanța și Mamaia înregistrează un număr record de turiști, restul țării are de suferit.
Institutul Național de Statistică (INS) arată că în luna iunie numărul turiștilor din România a scăzut cu 74,5% față de aceeași perioadă a anului 2019.
De asemenea, românii au fost destul de reticenți în alegerea unor destinații de vacanță în afara țării, fiind înregistrată o scădere de aproape 50% în primele șase luni ale acestui an.
Durata medie a șederii în luna iunie a fost de 2,1 zile. Turiștii au preferat în cea mai mare parte cazarea în bungalouri, topul preferințelor fiind completat de hoteluri și vile turistice.
Au fost introduse noi restricții pe litoralul românesc, de la 1 august, de către autoritățile române responsabile de limitarea răspândirii noului coronavirus de tip SARS-CoV-2.
Românii care își petrec timpul pe litoralul românesc trebuie să poarte masca sanitară, însă doar în anumite zone.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța și ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța au analizat, ca măsură care să vină în sprijinul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
Județul Constanța impune ca masca să fie purtată. Masca de protecție, obligatorie în stațiunile de la mare, între orele 18-24, în zonele de faleze, piațete, parcuri de distracții și agrement, notează Ziare.com.
Nici bine nu începuse sezonul estival, la mijlocul lunii iunie, că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a și aplicat amenzi în valoare totală de 70.000 de lei unor firme care fie nu au respectat măsurilor stabilite în urma controalelor anterioare, fie au realizat construcții ilegale pe plajele administrate.
Potrivit unui comunicat de presă al ABADL, di nacea perioadă, inspectorii instituţiei au notificat 47 de operatori pentru dezafectarea construcţiilor ilegale amplasate pe plajele litoralului românesc.
Este vorba despre 35 operatori de plajă din Năvodari, 11 din Constanţa şi unul din Vama Veche, mulţi dintre aceştia atacând în instanţă somaţiile pentru demolare.