Paradox UE: un comisar, „impresionat” de modul în care sunt apărate granițele României, dar Olanda, Austria și Germania nu ne vor în Schengen

Publicat: 18 09. 2017, 19:58
Actualizat: 21 09. 2017, 08:17

„Am fost impresionat de cele văzute, pentru că de dimineață am avut o întâlnire cu reprezentanții Poliției de Frontieră și vreau să vă spun că munca lor, felul în care își fac treaba este pur și simplu excelent și nu vorbesc aici doar de Poliția de Frontieră a României, felul în care aceasta apără granițele țării, ci și de modalitatea în care această instituție a statului român colaborează cu instituții similare din alte state membre”, a declarat comisarul european responsabil pentru Uniunea securității, Julian King.

Acesta a mai afirmat că, deși au fost înregistrate progrese, mai sunt încă lucruri de făcut.

„S-au înregistrat deja progrese în ceea ce privește apărarea granițelor externe ale Uniunii și în ceea ce privește schimburile de informații, numai că se poate face încă mult mai mult. Provocările pe termen lung sunt numeroase și, dintre acestea, aș enumera radicalizarea împotriva căreia trebuie să luptăm”, a mai spus King.

Premierul olandez Mark Rutte a anunțat, joi, că Olanda se va opune aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, întrucât există îngrijorări cu privire la corupție și la securitatea frontierelor în cele două țări, relatează site-ul dutchnews.nl.

„Pentru moment ne vom opune acestei inițiative. Sunt prea multe îngrijorări cu privire la controalele la frontieră și la corupție”, a spus Rutte, într-un interviu pentru publicația Telegraaf.

Miercuri, Jean-Claude Juncker a declarat, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România și Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în zona Schengen.