Paradoxul sistemului de sănătate. Au dispensar complet utilat de 400.000 de lei, dar mii de localnici au rămas fără medic
Primăria comunei Alexandru Ioan Cuza din Iași, aflată la 80 de kilometri de oraș, a investit 400.000 de lei într-o clădire modernă și complet utilată pentru dispensar. Acesta are și două camere în care poate locui doctorul ca să nu fie nevoit să facă naveta.
De câteva zile, însă, pe dispensarul din comuna Alexandru Ioan Cuza din Iași este pus lacătul, iar medicul de familie a scos lista de pacienți la vânzare și a plecat din țară, pentru un trai mai bun.
„De la 1 septembrie medicul de familie care a stat 16 ani aici, a fost un medic foarte bun, m-a anunțat pe 21 august că pleacă în Franța. Întrebarea mea și problema cu care mă confrunt: toți oamenii vin la mine și mă întreabă. Eu nu sunt medic, dar trebuie să îi îndrum pe oameni. Avem nevoie de medic în comună, de medic stabil”, a spus primarul Vasile Baciu.
Edilul a luat legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate și la Direcția de Sănătate Publică, însă deocamdată singura soluție este ca oamenii să ceară ajutorul medici din comune vecine.
„Oamenii o parte se pot deplasa, o parte nu, e departe, sunt unii bătrâni, necăjiți. Eu mă tem să nu se împartă oamenii, să nu se ducă la alți medici, să se ducă sub numărul de asigurați și pe urmă să nu mai am ce face cu dânșii, să nu mai vină niciun medic deloc”, a spus primarul.
Edilul a afirmat că localnicii merg la Primărie pentru că nu au rețete și bilete de trimitere, dar el se teme că, în cazul în care unul din ei moare, nu are cine să îi dea certificatul de deces.
Reprezentanții Colegiului Medicilor declară că uneori găsirea unui medic durează câteva luni.
„De obicei, în județul Iași, toate comunele care au rămas fără doctor și-au găsit un medic după o perioadă de timp. Cea mai lungă perioadă de timp a fost în comuna Vânători, unde a durat mai mult de un an, dar în final a existat un medic din județul Suceava care a venit la noi”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Iași, Liviu Oprea.
Lista de pacienți este în vânzare.
„Cabinetele medicilor de familie, ca orice cabinet individual sunt cabinete private. Există situația fericită în care praxisul se vinde. Dacă praxisul de vinde, înseamnă că automat va veni un medic, ceea ce
înseamnă că timpul de așteptare va fi foarte scurt, ceea ce este bine. Dar experiența noastră spune că în mediul rural foarte multe cabinete au rămas nevândute, adică pur și simplu medicul a plecat, dar cabinetul a
rămas. Nu se întâmplă mare lucru. Este o perioadă în care pacienții vor fi nevoiți să meargă la medicii din comunele învecinate.”, a declarat Radu Țibichi, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași.
Dispensarul din comună a fost făcut din fondurile Primăriei și a costat 400.000 de lei. Medicul care ar putea să vină să lucreze în comuna Alexandru Ioan Cuza nu ar trebui să se gândească la navetă pentru că în clădirea dispensarului este amenajată și o locuință de serviciu cu două camere.
Potrivit reprezentanților CJAS veniturile unui cabinet de familie în acea comună s-ar ridica la 15.000 de lei pe lună, datorită numărului destul de mare de pacienți de pe listă.
Potrivit protocolului, în urma vacantării postului, o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Colegiului Medicilor, Direcției de Sănătate Publică și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate va stabili un necesar
de serviciu în zonă, urmând ca medicii doritori să ia la cunoștință condițiile și să se autorizeze pentru prestarea de activități medicale în zonă.
Comuna Alexandru Ioan Cuza se află la 80 de kilometri de Iași.