Parchetul cere documente despre 144 de parlamentari, pentru verificări privind angajarea unor rude
Documentele justificative au fost cerute Parlamentului de către Secția de urmărire penală și criminalistică a Parchetului instanței supreme, au declarat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.
Potrivit acelorași surse, documentele solicitate de procurori vizează parlamentari din toate partidele.
În ultimii ani, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție să facă verificări în cazul unor actuali și foși deputați și senatori, care și-au angajat rude în birourile lor parlamentare. În mai multe cazuri, Parchetul instanței supreme, a făcut cercetări pentru conflict de interese și a trimis în judecată dosarele în care sunt acuzați foști și actuali parlamentari.
Potrivit Codului penal, „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.