În august 2013, ANI a l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deținută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui președinte era. ANI a sesizat în acest caz Parchetul General pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procesul civil în care Iohannis contestă raportul ANI de conflict de interese este judecat la curtea de Apel Alba Iulia. Pe 12 martie instanța a solicitat Parchetului General să îi comunice dacă a început urmărirea penală îi uma sesizării trimise de ANI pe aceeași speță. Pe 19 martie judecătorii au decis suspendarea procesului pentru că procurorii au început urmărirea penală. Reprezentanții Parchetului General au confirmat pentru gândul că au început urmărirea penală dar au subliniat că urmărirea penală a fost începută pentru faptele incriminate de ANI și nu pe numele lui Iohannis. Noul Cod de Procedură Penal prevede că practic procurorii să înceapă sesizarea aproape în toate cazurile în care sunt sesizați.
În august 2013, ANI a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deținută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui președinte era.
„Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 «Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru sectoarele privat și public»”, preciza ANI.
Inspectorii de integritate susțineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.
Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispozițiile art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, potrivit cărora „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociație sau fundație din care fac parte”.
Soluția de clasare a Parchetului General meționează următoarele:
„În speță, folosul material obținut ca urmare a semnării, de către Klaus Werner Iohannis, în calitate de primar al municipiului Sibiu, a contractului de prestări-servicii nr. 71/23.12.2010, având ca obiect ,, Servicii de informare și publicitate în vederea implementării proiectului POS CCE SMIS 4915, contract de finanțare nr. 117/321/28.08.2009, ,,Implementarea conceptului de administrație electronica la nivelul municipiului Sibiu”, contract încheiat cu S.C. TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L., respectiv a procesului-verbal de recepție a serviciilor prestate, încheiat la data de 02.06.2011, precum și aprobării unui număr de 3 (trei) facturi, în vederea efectuării plăților , către S.C. TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L., s-a realizat în beneficiul S.C. TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L. Sibiu.
Or, Klaus Werner Iohannis nu s-a aflat în raporturi de muncă, după cum rezultă din probele administrate în dosar, cu societatea comercială TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L. Sibiu (societate al cărei asociat unic era, la acea dată, Forumul Democrat al Germanilor din România) ori cu Forumul Democrat al Germanilor din România. În acest sens, arătăm că, prin adresa nr. 1148/11.11.2013, Forumul Democrat al Germanilor din România a comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică, faptul că domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civilă din dosar) nu a avut și nici nu are calitatea de angajat al Forumului Democrat al Germanilor din România, menționându-se faptul că această funcție este una onorifică; de asemenea, s-a mai arătat că d-l Klaus Werner Iohannis nu a beneficiat, din partea F.D.G.R., de servicii sau foloase de orice natură, neaflându-se, în raporturi comerciale, cu respectiva asociație. Totodată, prin adresa cu numărul 2827/18.06.2014, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică, faptul că domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civilă din dosar), nu figurează angajat sau fost angajat al Forumului Democrat al Germanilor din România și nici al TIPOGRAFIEI HONTERUS.
Facem precizarea că raportul de muncă este acel raport ce ia naștere din relațiile sociale reglementate de lege, dintre o persoană fizică, pe de o parte și, ca regulă, o persoană juridică – pe de altă parte-ca urmare a prestării unei anumite munci, de către prima persoană, în folosul celei de a doua, care, la rândul ei, se obligă să o remunereze și să creeze condițiile necesare prestării acelei munci; așadar, subiectele raportului juridic de muncă sunt angajatorul și salariatul” (sursa: soluția de clasare a Parchetului General)