Parchetul General a solicitat expertiză pentru o altă carte semnată de Victor Ponta și suspectată de plagiat

Parchetul General a solicitat expertiză pentru o altă carte semnată de Victor Ponta și suspectată de plagiat
Publicat: 01/04/2013, 22:02
Actualizat: 01/05/2015, 18:47

Procurorii Parchetului General au solicitat Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) să realizeze o expertiză a unei cărți publicate de Victor Ponta în 2010. Lucrarea „Răspunderea în dreptul internațional umanitar”, semnată de premier, este suspectată de plagiat.

În august 2012, Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru au depus la Parhcetul General o sesizare în care susțin că primul-ministru ar fi plagiat în acestă carte. Acestă acuzație de plagiat este disctinctă față de ceea formulată anul trecut de revista Nature și pentru care Ponta a primit două verdicte de plagiat și unul de neplagiat.

Răzvan Cosmoiu, Directorul Direcției de Expertize din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autori a confirmat pentru gândul că procurorii Parchetului General au solicitat o expertiză privind o carte scrisă de către premierul Victor Ponta în anul 2010. „Pot să vă confirm că am primit acestă solicitare. ORDA are în atribuții și realizarea unor astfel de expertize”, a declarat Răzvan Cosmoiu. Reprezentantul ORDA a mai precizat că nu există un termen în care acestă expertiză va fi realizată.

Potrivit plângerii depuse de Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru, Ponta ar fi plagiat 113 pagini din cele 292 ale lucrării „Răspunderea în dreptul internațional umanitar”, publicată la Editura Universul Juridic, în anul 2010, lucrare pe care premierul a semnat-o împreună cu Daniela Coman. În acestă lucrare, este reluată în mare parte teza de doctorat a premierului Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”.

Avocatul Florin Plopeanu, cel care îi reprezintă pe Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru în acest caz, a declarat pentru gândul că, deși nu există un termen fix în acest caz, expertiza ar trebui să fie realizată în cel mult 30 de zile.

Potrivit procedurilor, după ce experitza este finalizată, urmează ca procurorul să înceapă urmărirea penală și în final trimiterea în judecată – în cazul în care consideră că sunt elemente care să susțină acuzația. Parchetul nu a anunțat oficial că a început urmărirea penală, deși solicitarea unei expertize într-o cauză penală se realizează după începerea urmăririi. Dacă Parchetul General va începe urmărirea penală în acest caz, atunci premierul Victor Ponta urmează să fie chemat pentru a i se prezenta învinuirile. Sesizarea depusă de Papahagi și Neamțu este analizată de Serviciul de proprietate intelectuală al Parchetului General.

Recent, gândul a informat că în cazul controversatei teze de doctorat a premierului, Ministerul Educației a decis că Ponta nu a plagiat, în ciuda faptul că există două analize ale universitarilor care susțin că premierul a copiat.

Potrivit plângerii penale depuse în 2012, Victor Ponta a copiat în această carte din următorii autori:Vasile Crețu, Dumitru Diaconu, Ion Diaconu și Grigore Geamănu. În plângere, există și o analiză a numărului de pagini – „Vasile Crețu, Drept Internațional Penal, 1996, Editura Tempus: au fost însușite fraudulos 43 de pagini; Dumitru Diaconu, Curtea Penală Internațională, Istorie și realitate, 1999, Editura All Beck: au fost însușite fraudulos 35 de pagini; Ion Diaconu, The International Criminal Court, A new Stage, 2002, Romanian Institute of International Studies Nicolae Titulescu: au fost însușite fraudulos 30 de pagini;Grigore Geamănu, Dreptul internațional penal și infracțiunile internaționale, 1977, Editura RSR:au fost însușite fraudulos 5 pagini”, după cum se meționează în plângerea penală

Potrivit autorilor plângerii, Victor Ponta a încălcat art. 141 din Legea 8/1996, care prevede următoarele: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 50.000 lei fapta persoanei care își însușește, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoștință publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună