Parchetul General: Nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale
Parchetul General transmite într-un comunicat public că în cadrul celor peste 500 de dosare penale deschise după refrendum nu sunt anchetați alegătorii, ci doar posibile fraude electorale. Parchetul precizează că alegătorii solicitați de procurori au calitatea de martori.
Iată ce precizează Parchetul General:
Pe rolul unităților de parchet din cadrul Ministerului Public s-au înregistrat peste 500 dosare penale privind desfășurarea Referendumului din data de 29.07.2012. O parte dintre acestea sunt înregistrate pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, unde se efectuează cercetări cu privire la comiterea unor infracțiuni prevăzute de Legea nr.78/2000.
Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetățenii și nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.
Verificările efectuate în aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude:
- persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente cât și pe listele electorale suplimentare;
- persoane care figurează că ar fi votat, dar în realitate nu s-au prezentat la vot;
- prezența pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale;
- prezența pe listele electorale suplimentare a aceleiași semnături în dreptul unui număr mare de persoane;
Pentru stabilirea situației de fapt e necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor.
Audierea martorilor s-a efectuat în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. Potrivit art. 85 din Codul procedură penală, înainte de a fi ascultat martorul depune jurământ ținând mână pe cruce sau pe biblie.
Ministerul Public cere reprezentanților celorlalte puteri să se abțină de la declarații care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor.(Sursa: Parchetul General)