Parchetul General se încurcă în acuzațiile din dosarul OUG 13: „Ancheta este în curs”
„Cauza se află pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, investigația este în curs și privește următoarele fapte prevăzute de legea penală: sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual”, arată un comunicat al Parchetului General, despre stadiul anchetei privind emiterea OUG 13, dosar trimis de la DNA, pentru că faptele nu mai intrau în competența procurorilor anticorupție, aceștia clasând singura acuzație de corupție, privind folosirea influenței de lider de partid a lui Liviu Dragnea pentru a obține foloase necuvenite.
Astfel, din anunțul inițial al Parchetului General, reieșea că procurorii renunță la 3 dintre cele 5 infracțiuni anchetate in rem de procurorii DNA, pe care le-au declinat către Parchetul de pe lângă instanța supremă. Aceste infracțiuni din dosarul DNA erau favorizarea făptuitorului; prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999; sustragerea sau distrugerea de înscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri; fals intelectual.
Ulterior, Parchetul a revenit cu o erată, în care a arătat că dosarul OUG 13 vizează în continuare toate cele 5 infracțiuni identificate inițial de procurorii DNA.
„Potrivit dispozițiilor legale, procurorul are obligația de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei pe care a fost investit să o soluționeze, controlul asupra actelor și măsurilor dispuse de către procuror fiind realizat de către instanța de judecată”, arată Parchetul General.
Un mesaj similar a avut luni și DNA, care a arătat că singura care poate evalua soluțiile date de procurori este o instanță de judecată, iar singurul organism care poate evalua activitatea procurorilor este CSM.
Judecătorii CCR au constatat că procurorii DNA și-au depășit atribuțiile legale în ancheta privind OUG 13, plecând de la o sesizare penală care ar fi trebuit clasată din motive procedurale prevăzute de Codul de Procedură Penală la art. 16 și în care faptele sesizate erau încadrate greșit la infracțiunile sesizate. În plus, CCR a constatat că DNA a anchetat aspecte care țineau de oportunitatea politică și de legalitatea tehnică (procesul de avizare) a OUG 13, în loc să ancheteze infracțiunile sesizate, aceste aspecte fiind reținute de procurorul de caz chiar în ordonanța de urmărire penală și în soluția de declinare a cauzei către Parchetul General.