Parchetul General va cere Guvernului detalii privind măsurile legislative referitoare la statutul procurorilor

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 01 05. 2015, 12:43

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) va cere Guvernului detalii privind Programul de guvernare la măsurile legislative pentru „Clarificarea statutului procurorilor și rolul Ministerului Public raportate la dispozițiile constituționale”, informează, vineri, Ministerul Public.

În data de 11 ianuarie 2013, a avut loc o întâlnire a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel, procurorii șefi ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), conducerea PICCJ și membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „în contextul îngrijorării exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultării din data de 10 ianuarie 2013 față de declarațiile apărute in spațiul public cu privire la iminența unor modificări referitoare la poziția și rolul procurorului”, se arată în comunicatul Ministerului Public remis presei.

„Participanții au hotărât în unanimitate, în baza mandatului încredințat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ și Secția pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului României de a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru «Clarificarea statutului procurorilor și rolul Ministerului Public raportate la dispozițiile constituționale»”, se precizează în comunicatul citat.

aniel Morar – care deține interimatul la conducerea Ministerului Public, în urma încheierii mandatelor procurorului geneal al României, Codruță Kovesi- a declarat, joi seara, la o emisiune de la Digi 24, că „temerea tuturor procurorilor este ca ei să fie trecuți în branșa executivă”.

„Acuma sunt magistrați, potrivit Constituției și legilor justiției, și din punctul nostru de vedere acolo trebuie să și rămână, pentru că doar un procuror independent poate să lupte eficient cu infracționalitatea și mai ales cu corupția la nivel înalt. Nu cred că vă puteți închipui un procuror care face parte din puterea executivă, care să meargă în instanță cu dosare care au ajuns acuma în instanță, cu miniștri și parlamentari, baroni local și așa mai departe, și care să nu fie magistrați. Aceasta este miza”, a explicat Daniel Morar, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Procurorului general interimar „în pare rău” că în urma alegerilor privind conducerea CSM „s-a ajuns ca o parte din colegii procurori și asociațiilor magistraților să ridice această problemă”.

„Ce are faptul că ai pierdut niște alegeri în CSM sau că un procuror este președintele CSM-ului cu statutul procurorului. Nu are nimic, legea și Constituția îți dă voie, dacă ar fi vrut legiuitorul ca un procuror să nu poată fi acolo scria că nu poate fi acolo, dar poate. Nu are rost să discutăm de chestiunea asta, dar unde dai și unde crapă”, a mai spus Morar.