Prima pagină » Știri » Părinți, îngrijorați de programul încărcat al copiilor: Nivelul de stres le afectează sănătate. Trebuie să facem ceva / Ce spune un nou studiu

Părinți, îngrijorați de programul încărcat al copiilor: Nivelul de stres le afectează sănătate. Trebuie să facem ceva / Ce spune un nou studiu

Părinți, îngrijorați de programul încărcat al copiilor: Nivelul de stres le afectează sănătate. Trebuie să facem ceva / Ce spune un nou studiu
Aproximativ 58% dintre părinții din România cred că programul încărcat al copiilor are un efect asupra sănătății lor, cauzând dureri de cap, arată datele unui studiu realizat de Asociația Mame pentru Mame. Concluziile indică faptul că în ziua de azi, copiii sunt stresați atât la școală, cât și acasă.

Datele unui studiu recent realizat de Asociația Mame pentru Mame arată faptul că, aproximativ 58% dintre părinții din România cred că programul încărcat al copiilor are un efect asupra sănătății lor, cauzând dureri de cap. Altfel spus, 6 din 10 părinți români consideră că programul încărcat al copiilor le afectează sănătatea.

Studiul derulat în luna februarie 2019, pe un eșantion de 1.009 respondenți, a indicat și faptul că aproximativ 67% dintre părinți cred că durerile de cap pot fi cauzate și de stresul de acasă.

„8 din 10 părinți susțin faptul că fiul sau fiica lor s-a plâns cel puțin o dată de dureri de cap, iar dintre aceștia 33% indică vârstele cuprinse între 7 și 12 ani drept perioada de vârf a durerilor de cap manifestate”, se precizează în comunicatul de presă remis Mediafax de către Asociația Mame pentru Mame.

Studiul efectuat de către Asociația Mame pentru Mame arată și faptul că majoritatea părinților din România consideră reale durerile de cap acuzate de către copiii lor. Una dintre cauzele care stau la baza declanșării acestora este în opinia respondenților, programul copiilor, ce include școala și activitățile extrașcolare.

„Prin intermediul studiului, asociația a cercetat percepția părinților asupra realității durerii de cap în rândul copiilor și trage un semnal de alarmă asupra incidenței acesteia, factorilor de stres care le cauzează și modalităților de prevenire și tratare adecvată vârstei”, se mai arată în comunicat.

Rezultatele studiului au indicat un nivel de stres ridicat al copiilor, resimțit atât la școală, cât și acasă. 66% dintre părinți cred că durerile de cap sunt cauzate de stresul de acasă, iar aproximativ 77% cred că acestea sunt cauzate de stresul de la școală.

Totodată, 66% dintre părinții chestionați nu au fost de acord cu afirmația potrivit căreia copiii acuză dureri de cap false, pentru a capta atenția părinților sau a evita diverse activități, precum mersul la școală.

„Nu ne mai putem ascunde de acest adevăr care nu ne place. Copiii din ziua de azi suferă de ceva ce noi nu trăiam în anii 80, când copilărea generația noastră, a părinților actuali: suferă de stres. Experții au dat verdictul iar noi părinții trebuie ascultăm să cu atenție pentru că stresul e o afecțiune greu de dus și ca adult. În parte e vina vieții moderne și aici nu prea avem cum interveni, dar în parte este vina noastră: școala e super-solicitantă, iar acasă primesc o încărcătură de mult ori prea mare de activități extrașcolare”, declară Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame prin intermediul comunicatului de presă.

„Da, vrem sa fie cei mai buni și să se dezvolte în multe direcții. Dar cu ce preț? Costul se vede: se vede în somnul lor, se vede în frustările lor, se vede în durerile lor. Noi trebuie să învățăm să înțelegem toate acestea și să le dăm ce au nevoie că să reducem nivelul de stres din viețile lor”, a completat Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame.

Rezultatele studiului realizat au mai indicat și faptul că doar 4 din 10 părinți vorbesc regulat cu copiii despre durerile acestora. Astfel, doar 38% dintre părinți inițiază în mod regulat o conversație cu fiul sau fiica lor legată de durerile pe care le experimenteză, în vreme ce 8% declarau prin intermediul studiului că niciodată nu o fac.

„Vârsta la care părinții trebuie să învețe să aibă conversații serioase cu copiii lor vine mult mai repede decât ce ne imaginăm. Știu, e greu să ai discuții serioase cu un copil de 7 ani – asta pentru că ne dorim ca viața lor la 7 ani să fie cât mai ușoară, fără chestii serioase pentru că acestea sunt, nu-i așa, pentru adulții care pot să le facă față. Dar un copil de 7 ani este mai ancorat în realitate și în viață decât credem”, spune Ana Măiță, Președintele Asociației Mame pentru Mame prin intermediul comunicatului de presă.

Datele studiului arată faptul că majoritatea durerilor de cap apar în intervalul de vârstă 7 – 12 ani, peste o treime dintre părinții chestionați susținând același lucru.

În ceea ce privește frecvența durerilor, un sfert dintre respondenți susțin că frecvența durerilor este redusă. Pentru aproximativ 40% dintre respondenți ele apar lunar, iar 8,5% se confruntă cu ele săptămânal.

Întrebați cum aleg să trateze durerile, aproximativ 80% dintre părinți administrează medicamente special create pentru categoria de vârstă, respectiv capsule moi masticabile, potrivit datelor aceluiași studiu.

Proiectul „Cu durerea nu-i de joacă”, inițiat de către Asociația Mame pentru Mame atrage atenția asupra incidenței durerii de cap în rândul celor mici. Prin intermediul inițiativei, asociația încurajează conversații deschise între părinți și copii, informarea din surse avizate și administrarea unui tratament corect, adecvat grupei de vârstă.

 

Autor

Citește și