Parisul, PLIN DE GUNOI! Muncitorii, în grevă de o săptămână. Care este motivul pentru care refuză să mai lucreze

Publicat: 16 03. 2023, 10:00
Sursă Foto - Profimedia

De mai bine de o săptămână, gunoierii din anumite părți ale Parisului și din alte orașe din Franța sunt în grevă, protestând împotriva planului președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare la 64 de ani, de la 62 de ani.

Grevele și protestele masive de la Paris împotriva reformei pensiilor din această săptămână afectează serviciile de preluare a gunoiului din capitala Franței.

Grămezi de deșeuri sunt așezate pe multe din străzile orașului, inclusiv cele la doar câțiva pași de monumente precum Turnul Eiffel și Arcul de Triumf.

Muncitorii din Paris au intrat în grevă în urmă cu mai bine de o săptămână în orașe din întreaga țară, inclusiv Le Havre, Nantes, Antibes și Rennes.

Până sâmbătă, aproximativ 4.400 de tone de gunoi aşteptau să fie colectate, a declarat un purtător de cuvânt al primăriei din Paris.

Purtătorul de cuvânt a spus că problema este reprezentată de un blocaj la incineratoarele de gunoi din cauza grevelor masive.

Camioanele de gunoi nu au putut, astfel, să ridice deșeuri în mare parte din oraș, deoarece nu au unde să le ducă.

Guvernul municipal este responsabil de colectarea gunoiului în jumătate din cele 20 de arondismente din Paris.

Un proiect de lege care ridică vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, ar putea fi aprobat săptămâna aceasta, în ciuda protestelor, inclusiv a unei greve a gunoierilor din Paris, scrie NewYorkTimes.

Deșeurile care se ridică în grămezi insalubre, unele mai înalți decât pietonii care încearcă să le evite, sunt un simbol mirositor, visceral, al indignării populare față de planul guvernului.

De asemenea, servesc ca o reamintire fizică a greutății profesiilor care nu sunt potrivite pentru bătrânețe, spun gunoierii.

„Puteți vedea munca noastră în tot Parisul. Am organizat proteste uriașe. Guvernul nu a ascultat. În schimb, ne-a aratat degetul. Acesta este ultimul nostru mod de a ne respinge”, a spus Alain Auvinet, 55 de ani, păzind incineratorul de gunoi de la marginea de vest a orașului, unde a lucrat timp de 35 de ani.

După două luni de dezbateri politice, proteste ample în toată țara și greve, decizia finală privind sistemul de pensii al Franței este probabil să fie luată în această săptămână.

Miercuri, pe fondul protestelor zgomotoase din toată țara, o comisie mixtă de parlamentari din ambele camere parlamentare a elaborat o versiune comună a propunerii de lege, care va fi prezentată joi Senatului și Adunării Naționale pentru aprobarea finală.

Întrebarea care se profilează este dacă Macron a strâns suficient sprijin din afara partidului său politic centrist pentru a asigura votul în Adunarea Națională, unde aceasta nu mai deține o majoritate puternică.

Dacă nu, următoarea întrebare este dacă prim-ministrul Élisabeth Borne și-ar folosi în schimb puterea constituțională pentru a forța proiectul de lege să devină lege fără vot, expunând guvernul unei moțiuni de cenzură.â

„Sper doar că acest lucru nu va aduce șobolani”

Membrii guvernului au considerat că „au fost îndeplinite condițiile” pentru ca majoritatea să aprobe proiectul de lege, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al acestuia, Olivier Véran.

Oricum, puțini se așteaptă ca la sfârșitul săptămânii sa vadă Franța păstrând vârsta de pensionare de 62 de ani, totuși, problema continuă, iar cetățenii încep să fie îngrijorați de focarul de infecție.

„Nu este așa cum mă așteptam să arate Parisul. Sper doar că acest lucru nu va aduce șobolani”, a spus Martina Stengina, o studentă din Germania.

Miercuri, aproximativ 7.600 de tone metrice de gunoi au rămas necolectate pe stradă, potrivit primăriei din Paris, potrivit TheGuardian.

Sunt în grevă și lucrătorii de la toate cele trei incineratoare care ard gunoaiele din oraș.

„Macron e responsabil”

Viceprimarul Emmanuel Grégoire a răspuns spunând că „guvernul domnului Macron este responsabil”.

El și-a exprimat simpatia pentru lucrătorii de gunoi care au o speranță de viață mai mică decât directorii de afaceri, spunând încă doi ani de muncă „contează foarte mult”.

„Cel mai bun mod de a-i aduce înapoi la muncă este să retragi proiectul de lege pentru reforma pensiilor”, a spus el.