Parlamentarii scot de la secret protocoalele serviciilor privind justiția. SRI-iștii care racolează magistrați riscă pușcăria
„Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informațiile, deciziile, hotărârile și protocoalele, ordinele și orice alte acte emise și ori cosemnate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării sau de un serviciu de informații care privește sau are legătură cu justiția este informație de interes public”, prevede un amendament depus de UNJR, preluat de PSD-ALDE, UDMR și minorități, care a fost adoptat în Comisia specială privind legile justiției.
Potrivit modificărilor adoptate, judecătorii și procurorii sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului – legislativă și executivă, amendamentul fiind depus de deputatul ALDE Steluța Cătăniciu.
Parlamentarii din Comisia specială au mai depus un amendament care prevede că judecătorii și procurorii, magistrații asistenți personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate și personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații.
„Aceștia vor completa anual o declarație olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul resurse umane”, se arată într-un alt amendament adoptat.
Deputații și senatorii din comisie au stabilit ca verificarea veridicității datelor din declarații să se facă de către CSAT și comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informații anual, din oficiu sau ori de câte ori acest lucru este cerut de către Ministerul Justiției, Consiliul Suprem al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat.
De asemenea, servicilor de informații le este interzis să racoleze persoanele amintite ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori. „Încălcarea acestei interdicții este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani”, potrivit unul alt amendament depus de UNJR și adoptat de parlamentari.
„În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei de majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește”, prevede un alt amendament.
Adoptarea acestor amendamente s-a făcut în lipsa parlamentarilor PNL din comisie care au decisvsă părăsească sala de ședință a Comisiei speciale în care erau dezbătute legile justiției, criticând modul lipsit de „eleganță” și faptul că opoziția nu se poate exprima.
„Vreau să vă informăm că este lipsă de eleganță ca această dezbatere, ca să nu mai vorbesc despre etică și colegialiate, mi se pare un mod atât de impropriu în care impuneți felul în care se desfășoară această dezbazere, de sistemul > (…) PNL părăsește lucrările acestei comisii. Când veți reveni la sentimente mai bune și vreți să facem o dezbatere transparentă, vom reveni. (…) Dacă nu, vă urez succes cu ordinul domnului Dragnea, să mergeți înainte până nu mai puteți. Nu vreau nici eu și nici colegii mei să participăm la un simulacru de dezbatere pe niste legi pentru care mai devreme sau mai târziu vom răspunde cu toții”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.
Președintele Comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, le-a reamintit liberalilor că nu au participat nici măcar la dezbaterea unui articol. „Am înțeles, ați venit numai pentru declarații politice, le-ați realizat. Puteați veni marți dimineață. Vă reamintesc nu ați participat nici măcar la un singur articol, ați făcut dezbateri de azi dimineață, înțeleg că aveți alte preocupări. Eu vă propuneam să avansăm măcar un articol, dar văd că nu ați putut rezista nici la un articol”, a declarat președintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.