Reprezentanții PNL și USR s-au declarat împotriva înființării acestei comisii, acuzând faptul că prin această comisie majoritatea PSD-ALDE ar urmări distrugerea acestei instituții, precum și scopuri de imagine privind ascunderea nereușitelor guvernării, dar și controlul politic al SPP.
Printre argumente s-a invocat faptul că SPP este sub controlul CSAT și prezintă rapoarte comisiilor de Apărare din Parlament, nu unei comisii speciale de anchetă.
PNL a solicitat, chiar, retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre, propunerea fiind însă respinsă de majoritatea parlamentară. De asemenea, PNL a anunțat că va contesta la CCR proiectul de înființare a acestei comisii. PMP a criticat înființarea comisiei, în timp ce UDMR a arătat că susține prin vot înființarea comisiei.
Potrivit proiectului de hotărâre, această comisie se va numi „Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea activității directorului SPP, domnul Lucian Pahonțu Silvan, și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care exced cadrul legal de funcționare”.
Printre obiectivele fixate în proiectul de hotărâre se enumeră „determinarea implicării directorului SPP în influențarea unor decizii politice sau în plan politic”, precum și „verificarea unei eventuale modalități de implicare a SPP în activități care exced cadrul legal de funcționare de către directorul instituției”.
Alte obiective vizează verificarea rapoartelor de activitate a directoului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituții, verificarea modului și a criteriilor în care au fost desemnați ofițerii de protecție a demnitarilor.
Idetificarea numărului de mandate de supraveghere video-audio solicitate și identificarea nuărului de mandate efectiv obținute de la procuror sunt alte obiective fixate.
Un alt obiectiv vizează determinarea numărului de acte de constatare întocmite care au fost folosite ca mijloace de probă în cauze aflate în stadiul de cercetare penală sau în fața instanțelor judecătorești.
Existența unor verificări în ultimii cinci ani referitoare la achiziții publice și la fondul operativ, din partea Curții de Conturi sau a altor instituții, este un alt obiectiv.
Comisia este formată din 15 membri, astfel: 7 PSD, 3 PNL, 1 USR, 1 UDMR, 1 ALDE, 1 PMP, 1 minorități. Președinte comisiei este de la PSD, vicepreședintele de la PNL, secretarul de la ALDE.