Prima pagină » Știri » Parlamentul a respins în 2011 un proiect pentru achiziționarea cartelelor PrePay doar cu buletinul

Parlamentul a respins în 2011 un proiect pentru achiziționarea cartelelor PrePay doar cu buletinul

Parlamentul a respins în 2011 un proiect pentru achiziționarea cartelelor PrePay doar cu buletinul
Parlamentul a respins, în 2011, un proiect inițiat de actualul deputat PMP Petru Movilă care prevedea ca persoanele să cumpăre cartele PrePay doar cu buletinul. Autoritățile puteau identifica locul apelului și deținătorul cartelei, deoarece companiile erau obligate să le transmită aceste date.

„Furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a solicita un act de identitate al utilizatorilor serviciilor, indiferent dacă care este tipul acestuia (abonament sau PrePay). Utilizatorii serviciilor de comunicații electronice destinate publicului, indiferent de tipul serviciului (abonament sau PrePay) au obligația de a prezenta un act de identitate la achiziționarea serviciului. Utilizatorii care au achiziționat un serviciu de orice tip de la furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi sunt obligați să prezinte furnizorilor un act de identitate în termen de șase luni de la promulgarea legii”, arată proiectul legislativ respins de Parlament în decembrie 2011.

Astfel, propunere legislativă privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay mai prevedea obligația companiei „de a pune la dispoziția autorităților toate informațiile în vederea identificării locului apelului și a persoanei care a făcut apelul”.

Totodată, proiectul stipulează că „după șase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, furnizorii de servicii de comunicații elevtronice destinate publicului vor suspenda numerele de telefon alocate utilizatorilor de servicii de tip PrePay care, în acest interval, nu au prezentat un act de identitate”.

Inițiatorul susținea că o serie de infracțiuni, precum și traficul de persoane, sunt greu de identificat atunci când infractorii utilizează cartele PrePay.

„O serie de infracțiuni privind criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc și chiar vizând siguranța națională au fost puse la punct de infractori care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel foarte greu de identificat, în lipsa unei baze de date privitoare la identitatea utilizatorilor unui astfel de serviciu. Conform unor date statistice, utilizatorii cartelelor de tip PrePay a depășit numărul abonaților la serviciile de comunicații electronice destinate publicului, astfel încât chiar operatorii de telefonie mobilă întâmpină greutăți legate de identificarea lor. Colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă, atunci când aceștia achiziționează cartele de tip PrePaid, este obligatorie în țări precum Germania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria și Republica Slovacă. Consider că este necesară aprobarea legii privitoare la colectarea și prelucrarea, conform legislației în vigoare a datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay”, arăta fostul deputat PDL în expunerea de motive.

Proiectul legislativ avea în vedere o reglementare în contextul în care date statistice indicau că în 2010 peste 90% din apelurile la 112 erau false. Parlamentul a justificat respingerea inițiativei invocând afectarea exercitării drepturilor și libertăților fundamentale.

„Inițiativa legislativă avea ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă de tip prePay, în vederea identificării persoanelor care apelează abuziv numărul de urgență 112, întrucât doar în anul 2010 peste 90% din apelurile primite au fost false. Propunerea legislativă nu se justifică întrucât măsurile legislative de natură să afecteze exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească un scop legitim, constând în protejarea siguranței naționale, a siguranței publice, apărarea ordinii publice, prevenirea faptelor penale, precum și protejarea drepturilor și intereselor altor persoane. Totodată acestea trebuie să fie necesare într-o societate democratică, să fie proporționale cu situația care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriuși să nu aducă atingere existenței dreptului sau libertății”, se arată în raportul de respingere adoptat de Parlament.

Petru Movilă a reamintit de acest proiect în contextul în care crimelor din Caracal, unde Alexandra a sunat de trei ori la 112 de pe telefonul lui Gheorghe Dincă, însă nu a putut fi localizată la timp de către autorități.

„In 2011 am depus un proiect de lege prin care cartelele Prepay sa fie achizitionate doar cu buletinul, PL respins de catre Guvern. Astazi este primul punct pe lista de propuneri privind modificarea Legii 112 si a legislatiei conexe privind cresterea gradului de securitate a populatiei.
Sa nu uitam ca o serie de infracțiuni foarte grave, cum ar fi cele ce privesc criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc sau chiar atentate la siguranța națională au fost planificate de persoane care s-au folosit de cartele PrePay, știut fiind faptul că în lipsa unei baze de date care să colecteze datele utilizatorului, acesta este imposibil de identificat”, a scris deputatul PMP, pe Facebook.

Șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat a anunțat duminică, urmare a cazului de la Caracal, că este nevoie de modificări legislative, care speră să fie făcute într-o lună, atât legat de localizarea imediată prin apelul la 112, cât și legat de modernizarea sistemului, în ciuda contestațiilor.

Acesta a precizat că un alt subiect a fost acela a cartelelor neidentificate. „Poate fi corelat cu o adresă cu număr de buletin cu tot care să ne permită să știm a cărei persoană e numărul folosit. O să vedem abordarea pe care o vom propune în raportul către premier”.