Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.
Remus Cernea a susținut că 17 state membre ale UE permit în prezent cuplurilor de același sex să-și oficializeze relația și a arătat că proiectul de lege ar reglementa vidul legislativ legat de concubinaj și testament. Pentru a-și convinge colegii, Cernea a citat din Biblie un pasaj potrivit căruia „dacă dragoste nu e, nimic nu e”.
Și deputații au dat citate din Vechiul Testament pentru a respinge argumentele lui Cernea.
Deputatul Aurel Vainer, care reprezintă și cultul mozaic, a arătat că nu poate fi de acord cu un astfel de proiect de lege, el citând din Vechiul Testatment: „Să nu te culci cu bărbat ca și cu femeie!”. „În iudaism există trei păcate capitale: idolatriile, crima și relațiile sexuale nepermise, incluzând aici homosexualitatea. Categoric, cultul mozaic nu poate fi de acord cu o astfel de propunere legislativă”, a spus Vainer.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a spus că lectura lui Cernea din Sfântul Apostol Pavel „nu a sunat decât a blastfemie”, a arătat că „învățătura Scripturii vorbește pentru dragostea pentru păcătos, dar nu pentru starea de păcat” și a susținut că legiferarea relațiilor între persoanele de același sex ar duce la „destabilizarea familiei” și la „haos social”.
„Românii nu sunte pregătiți pentru astfel de experimente”, a susținut deputatul Sorin Stragea (PSD).
„Societatea trebuie să aibă copii. Copiii au nevoie să vadă o stare de normalitate, iar normalitatea trebuie să fie căsătoria”, spus Cosmin Necula (PSD), care împreună cu Gabriel Florea (PNL) au propus respingerea proiectului de lege.
La ședința Comisiei juridice a fost prezentă și Briana Caragea, care s-a recomandat ca „femeie, heterosexuală și credincioasă”, care luptă pentru drepturile omului, ea susținând proiectul lui Remus Cernea, pe motiv că acesta ar umple „un vid legislativ”. „Există o lege a concubinajului, dar nu este completă”, a mai spus Briana Caragea.
După respingerea proiectului de lege de către deputații din comisie, Remus Cernea a precizat că îl va susține în plenul Camerei și, dacă va fi respins, îl va redepune la Parlament.
Proiectul de lege propus de Cernea definea parteneriatul civil ca fiind „un contract încheiat fără niciun fel de dicriminare între două persoane care decid să conviețuiască în baza afecțiunii, respectului și sprijinul reciproc și a egalității în drepturi”.