Parteneriatul civil între persoanele de același sex a fost respins de Parlament

Publicat: 11 06. 2014, 14:16
Actualizat: 05 02. 2019, 11:35

Au fost înregistrate 298 voturi pentru respingerea proiectului, 4 împotrivă și 3 abțineri.

Cernea a făcut apel, la începutul dezbaterii, ca un lider de grup parlamentar să ceară amânarea discutării acestui proiect, pe motiv că el a depus o sesizare privind nereguli la întocmirea raportului de către Comisia juridică, însă niciun lider nu a răspuns solicitării lui Cernea.

El a spus că trebuie mai întâi clarificată situația de la Comisia juridică și apoi supusă la vot legea.

„Suntem în fața unei fraudări a votului la Comisia juridică. Dezbaterea proiectului va avea reverberații la nivel național și internațional. Trebuie amânată respingerea acestui proiect dacă există înțelepciune și o dorință de a salva această instituție”, a spus Cernea.

El a susținut că parteneriatul civil este o instituție care le permite celor care conviețuiesc împreună să beneficieze de minimum de drepturi. „O astfel de reglementare ajută zeci de cupluri, legea este construită astfel încât să nu mai existe nicio discriminare pe criterii sexuale”, a mai spus Cernea. „Să recunoaștem drepturile cetățenilor, nu să le aruncăm la coș”, a adăugat Cernea.

Cernea a anunțat că va redepune în curând acest proiect de lege și speră ca „mentalitățile să se deschidă”.

Comisia juridică a respins, cu unanimitate, în 5 martie, proiectul de lege, argumentele fiind religioase și sociale.

Remus Cernea a susținut atunci că 17 state membre ale UE permit în prezent cuplurilor de același sex să-și oficializeze relația și a arătat că proiectul de lege ar reglementa vidul legislativ legat de concubinaj și testament. Pentru a-și convinge colegii, Cernea a citat din Biblie un pasaj potrivit căruia „dacă dragoste nu e, nimic nu e”.

Și deputații din comisie au dat citate din Vechiul Testament pentru a respinge argumentele lui Cernea.

La ședința Comisiei juridice a fost prezentă și Briana Caragea, care s-a recomandat ca „femeie, heterosexuală și credincioasă”, care luptă pentru drepturile omului, ea susținând proiectul lui Remus Cernea, pe motiv că acesta ar umple „un vid legislativ”.

Proiectul de lege propus de Cernea definea parteneriatul civil ca fiind „un contract încheiat fără niciun fel de dicriminare între două persoane care decid să conviețuiască în baza afecțiunii, respectului și sprijinului reciproc și a egalității în drepturi”.

Camera Deputaților este for decizional în privința acestui proiect.