Prima pagină » Știri » Partidele maghiare refuză să dea jos steagul secuilor de pe sedii; Poliția va da amenzi

Partidele maghiare refuză să dea jos steagul secuilor de pe sedii; Poliția va da amenzi

Partidele maghiare refuză să dea jos steagul secuilor de pe sedii; Poliția va da amenzi
Reprezentanții PCM, CNMT și PPMT din Mureș au anunțat că refuză să demonteze de pe sedii steagul "Ținutului Secuiesc", după ce Poliția Locală din Târgu Mureș a trimis adrese prin care avertiza partidele că sunt pasibile de amenzi între 30.000 și 50.000 de lei fiind considerat "steag de reclamă".

Reprezentanții PCM, CNMT și PPMT din Mureș au anunțat că refuză să demonteze de pe sedii steagul „Ținutului Secuiesc”, după ce Poliția Locală din Târgu Mureș a trimis adrese prin care avertiza partidele că sunt pasibile de amenzi între 30.000 și 50.000 de lei fiind considerat „steag de reclamă”.

Poliția Locală din Târgu Mureș a transmis, miercuri și joi, adrese către formațiunile politice din municipiu în care le cere să se conformeze prevederilor Legii 75/1994, care arată că „drapelul României se arborează în mod permanent la sediul partidelor politice”, precum și Legii 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, care arată că „durata de menținere a steagurilor publicitare va fi de maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă o perioadă de 30 de zile”.

„În consecință, vă somăm ca în termen de 48 de ore de la data primirii prezentei, să procedați la demontarea acestora (exemplu – steagul Ținutului Secuiesc)”, se arată în adresa remisă de Biroul Disciplină în construcții și afișaj stradal al Poliției Locale din Târgu Mureș, care adaugă că, în cazul în care steagurile sunt arborate fără autorizație sau în afara termenului autorizat, sancțiunea prevăzută de ultima lege amintită este cuprinsă între 30.000-50.000 de lei.

Atât reprezentanții Partidului Civic Maghiar (PCM), cât și cei ai Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au reclamat, joi, în conferințe de presă, adresa remisă de Poliția Locală Târgu Mureș, arătând că nu sunt dispuși să demonteze steagul Ținutului Secuiesc de pe sedii.

Astfel, președintele PCM, Biro Zsolt, a arătat că în adresa Poliției Locale „se vorbește de un steag de reclamă”, cu referire explicită la steagul Ținutului Secuiesc, dar că acesta este „un simbol tradițional, al unei regiuni istorice a României”, al unei comunități, și nu intenționează să îl dea jos.

Biro a arătat că, dacă adresa respectivă ar fi făcut referire la steagul partidului său, s-ar putea discuta, dacă e sau nu „steag de reclamă”, dar, dacă Poliția Locală din Târgu Mureș consideră că steagul Ținutului Secuiesc nu e un steag al unei comunități, atunci el nu știe de ce reprezentanții acesteia mai primesc salariu din taxele pe veniturile târgumureșenilor.

„Steagul Ținutului Secuiesc, după părerea Poliției Locale, e steag de reclamă. Precizăm că e un steag al comunității, e dreptul nostru, avem drepturi garantate de lege, care trebuie respectate. (…) Este foarte clar că este un simbol tradițional, al unei regiuni istorice a României. Ținutul Secuiesc face parte din România. Și eu chiar îi rog pe domnul primar sau pe domnul prim-ministru să arboreze în propriul birou sau în sala de ședințe acest steag al Ținutului Secuiesc. Alături de steagul României, de tricolor, trebuie arborat și acest steag. Rămâne să decidă justiția, dacă o să ajungem până acolo. Noi nu suntem dispuși să scoatem acest steag”, a spus Biro.

Reprezentanții CNMT și PPMT din Mureș au convocat la rândul lor o conferință de presă, în cadrul căreia au demontat steagurile celor două formațiuni de pe sediu, arătând că refuză să facă același gest cu stegul Ținutului Secuiesc, care „simbolizează unitatea maghiarilor din Ardeal”.

Președintele CNMT Mureș, Cseh Gabor, a declarat că articolul 6 din Constituția României garantează păstrarea identității naționale, iar steagul Ținutului Secuiesc este simbolul identității tuturor maghiarilor din Ardeal, drept pentru care nu va fi înlăturat.

„CNMT Mureș nu va înlătura steagul Ținutului Secuiesc, întrucât acesta simbolizează unitatea maghiarilor din Ardeal. Degradarea steagului Ținutului Secuiesc, ca steag publicitar, constituie jignirea comunității maghiare și este în contradicție cu articolul 6 din Constituția României și nenumăratele declarații făcute de primarul municipiului Târgu Mureș, privind armonia conviețuirii interetnice. Facem apel la conducerea municipalității, ca, având în vedere trecutul orașului, cât și locuitorii de etnie maghiară, să se manifeste în spiritul respectului și responabilității față de steagul Ținutului Secuiesc”, a arătat Cseh.

Acesta a arătat că, deși adresa primită de la Poliția Locală se referă la o lege care reglementează amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate și, în acest sens, nici steagul CNMT, nici cel al PPMT nu se încadrează, s-a decis înlăturarea celor două steaguri, până la obținerea autorizațiilor necesare, „cunoscând jurisprudența din România”.

„Facem acest act cu convingerea că unitatea comunității este mai presus decât orice politică de partid. CNMT filiala Mureș face un apel către târgumureșeni, chemăm la solidaritate, prin expunerea pe fațada locuințelor a câte unui steguleț al Ținutului Secuiesc. Noi vom asigura aceste stegulețe”, a mai arătat Cseh Gabor.

Șeful Poliției Locale din Târgu Mureș, Valentin Bretfelean, care a fost și prefect al județului, a declarat presei că formațiunile politice care nu se vor conforma vor primi amenzi și că el nu crede că vreo instanță din țară le va da dreptate, în cazul în care vor acționa în judecată instituția pe care o reprezintă.

„Am trimis acea adresă la toate formațiunile politice, inclusiv românești, solicitându-le să arboreze steagul național. Iar formațiunilor maghiare, le-am atras atenția că nu au voie să arboreze steagul Ținutului Secuiesc – acesta, nefiind prevăzut ca unitate administrativ-teritorială în Legea 215/2001, e steag publicitar. Dacă nu se conformează, de luni vom aplica amenzi. Și nu cred că vreo instanță din țară le va da dreptate, pentru că legea este explicită”, a declarat Bretfelean.

Autor
Autor

Citește și