„Pașapoartele de aur”, o practică riscantă care ar trebui oprită, avertizează Comisia Europeană care cere Maltei să renunțe la ea. Ce se întâmplă cu cetățenii ruși care vor să dobândească cetățenie UE prin această metodă

Publicat: 07 04. 2022, 10:16
Sursă foto: Pixabay

Comisia Europeană a decis miercuri să trimită un avertisment Maltei privind un controversat program de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, cunoscut ca „paşaportul de aur”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei. CE consideră că acordarea cetăţeniei UE în schimbul unor plăţi sau investiţii fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză reprezintă o încălcare a dreptului UE.

„Programele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie subminează esenţa cetăţeniei UE şi au implicaţii pentru Uniune în ansamblul său. Orice persoană care deţine cetăţenia unui stat membru al UE este în acelaşi timp cetăţean al UE. Cetăţenia UE conferă automat dreptul la liberă circulaţie, acces la piaţa internă a UE şi dreptul de a vota şi de a fi ales în cadrul alegerilor europene şi locale. Riscurile inerente acestor programe au fost evidenţiate, din nou, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

În recomandarea sa din 28 martie, Comisia Europeană a subliniat faptul că statele membre care încă aplică programe de dobândire a cetăţeniei prin investiţie trebuie să le pună capăt imediat. CE mai recomandă statelor membre să controleze foarte strict programele de acordare a dreptului de şedere investitorilor. De asemenea, astfel de permise nu pot fi acordate rușilor și belarușilor care fac obiectul sancţiunilor UE în contextul războiului din Ucraina. Statele membre care au acordat deja aceste permise persoanelor indezirabile trebuie să le retragă.

Premierul Maltei, Robert Abela, a apărat programul în mod repetat, spunând că acesta constituie o sursă de venituri importante. CE a mai solicitat Maltei în trecut să pună capăt programului său de dobândire a cetăţeniei prin investiţie. În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Malta a suspendat programul în cazul ruşilor şi belaruşilor.

Comisia consideră că acest tip de program încalcă principiul cooperării loiale şi statutul cetăţeniei Uniunii. Malta are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la avertizării Comisiei. CE poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la situația Maltei, dacă țara nu se conformează.