Nelu Tătaru a amintit care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze o persoană care dezvoltă simptome specifice bolii Covid-19. Ministrul Sănătății a subliniat că primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care are suspiciuni că ar fi fost infectată cu noul coronavirus este să contacteze medicul de familie.
Întrebat cum poate lua cineva decizia de a se izola la domiciliu, sau de a se spitaliza, când are suspiciuni de Covid, Nelu Tătaru a enumerat etapele care trebuie îndeplinite, după ce apar simptome precum febra, sau probleme respiratorii.
„Haideți să o luăm de la început. În momentul în care prezintă simptome respiratorii sau febră, regula ar trebui să fie aceea de autoizolare și regăsirea celui mai bun prieten, cum spuneam și la începutul acestei pandemii, medicul de familie. Medicul de familie este cel care poate depista într-o definiție de caz necesitatea unei testări și necesitatea unui tratament acasă sau în izolare la spital. Deciziile se iau împreună. (…) Iei legătura cu medicul de familie, împreună decidem ce facem. Mergem la o testare, că întrunim toate defințiile de caz, sau facem un tratament acasă, sau împreună cu medicul decidem să mergem la o Unitate de Primire Urgențe, sau la Infecțioase”.
Dacă testul este pozitiv, următorul pas este apelarea la 112, spune ministrul Sănătății.
„După ce am făcut acel test, așteptăm acasă, în izolare, rezultatul. Avem un test pozitiv – solicităm 112 și mergem direct la Boli Infecțioase, nu mai mergem la Primire Urgențe, nu mai mergem la alte spitale. Suntem deja confirmat pozitiv, solicităm 112, mergem la Boli Infecțioase, la un spital dedicat COVID. Când se ajunge acolo suntem consultați – suntem simptomatic, se ia o decizie de internare în maxim 48 de ore, conform legii. Se fac evaluări complete până în 48 de ore. Medicul curant este cel care ia decizia prelungirii sau nu a izolării, sau a spitalizării, cum îi spunem noi. Atunci, trebuie un aviz de la Direcția de Sănătate Publică de prelungire a acestei spitalizări. Dacă se consideră că pacientul are simptome ușoare sau e asimptomatic și se decide izolarea lui la domiciliu, la fel, se ia un aviz de la DSP”, a declarat Nelu Tătaru pentru B1.
„Acele 48 de ore cerute atunci când a fost proiectul legislativ personal le-am cerut, din mai multe considerente. Primul considerent era pentru a pregăti pe cei de acasă, dacă există condiții în care cel care este deja pozitiv să se întoarcă. Un alt considerent era pacientul în sine, ca evaluare a lui. Avem niște evaluări uzuale. După ce facem aceste investigații, medicul curant este cel care își face o idee de diagnostic și o conduită de urmat. Se uită și în istoricul pacientului. Medicul curant este cel care decide prelungirea spitalizării sau izolarea în spital, sau izolarea la domiciliu până la 14 zile, sau într-un spațiu adecvat dacă pacientul nu vrea să meargă acasă, vrând să nu ducă riscul către persoane în vârstă, către copii sau familie. Orice decizie e urmată de un aviz al DSP. (…) În Ordinul ministrului Sănătății 555 sunt date toate spitalele COVID din această țară”, a adăugat ministrul.