Prima pagină » Știri » PASTORALA DE CRĂCIUN a Patriarhului Daniel: Egoismul produce moartea vieții spirituale, iubirea și dărnicia aduc împlinire

PASTORALA DE CRĂCIUN a Patriarhului Daniel: Egoismul produce moartea vieții spirituale, iubirea și dărnicia aduc împlinire

PASTORALA DE CRĂCIUN a Patriarhului Daniel: Egoismul produce moartea vieții spirituale, iubirea și dărnicia aduc împlinire
Egoismul constant produce în om împuținare și moartea vieții spirituale, iar iubirea și dărnicia aduc împlinire și sfințire, adevărul fiind concentrat în înțelepciunea populară românească "dar din dar se face Rai", spune PF Daniel în Pastorala de Crăciun.

Egoismul constant produce în om împuținare și moartea vieții spirituale, iar iubirea și dărnicia aduc împlinire și sfințire, adevărul fiind concentrat în înțelepciunea populară românească „dar din dar se face Rai”, spune PF Daniel în Pastorala de Crăciun.
„Taina Crăciunului este taina iubirii milostive și smerite a lui Dumnezeu pentru oameni. Pe cât a coborât fiul lui Dumnezeu la noi pe pământ, pe atât ne-a deschis nouă oamenilor drum ca să ne înălțăm la el, la viața cerească. Firea noastră cea slăbănogită, într-adevăr, avea nevoie de doctor, omul căzut de istoveală aștepta pe cel ce-i va întinde mâna, cel ce-și pierduse viața aștepta pe dătătorul ei”, arată patriarhul Daniel în Pastorală, citând din Sfântul Grigorie de Nyssa.

PF Daniel mai spune că toți oamenii care, prin credință și botez, primesc pe Hristos ca mântuitor al lumii, devin frați și surori în Hristos nu datorită unei înrudiri biologice, naturale, ci „prin înfierea dumnezeiască după har”.
„Prezența tainică a Domnului Hristos în oamenii săraci și smeriți, în acești frați prea mici ai săi se explică prin iubirea sa milostivă și smerită pentru fiecare ființă umană. Taina omului-frate ne descoperă de fapt că omul care ne cere ajutor este pentru noi o chemare la mântuire, dacă-l ajutăm, sau un obstacol în calea mântuirii, dacă-l neglijăm. În acest înțeles duhovnicesc al iubirii milostive ca poartă a mântuirii omului, anul 2012 a fost consacrat în Biserica noastră drept An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a adăugat PF Daniel în Pastorala de Crăciun.

PF Daniel vorbește și despre perioada postului, în care oamenii s-au spovedit și s-au împărtășit.
„În timpul Postului Crăciunului, mulți dintre dumneavoastră v-ați învrednicit să vă spovediți și să vă împărtășiți cu trupul și sângele lui Hristos, primind astfel iubirea milostivă și sfântă a lui Hristos. De aceea, împărtășirea trebuie să ne facă milostivi față de nevoile semenilor noștri pentru care mântuitorul s-a născut, a pătimit, a murit și a înviat. Omul care nu se dăruiește pe sine lui Dumnezeu, prin rugăciune, și semenilor săi, prin fapte bune, sărăcește spiritual și se dezumanizează. De ce? Pentru că a pierdut sensul vieții ca dăruire de sine”, a arătat PF Faniel.

Patriarhul a adăugat că românii creștini ortodocși văd în colindătorii de Crăciun vestitori ai iubirii lui Dumnezeu pentru lume, iar preoții care poartă icoana Nașterii Domnului la casele oamenilor simbolizează pe păstorii de la Betleem, dar și pe Hristos-Domnul, care ne aduce bucuria iubirii lui Dumnezeu pentru oameni și așteaptă ca și noi să răspundem, cu bucurie și iubire, la chemarea lui.
„Ca odinioară în Betleem, Hristos vine tainic astăzi la noi și prin chipurile smerite ale oamenilor fără adăpost, ale copiilor și bătrânilor abandonați, ale săracilor și bolnavilor, ale oamenilor singuri și întristați, flămânzi și neajutorați. Prin urmare, mai ales în aceste zile, să urmăm îndemnul ?colindului sfânt și bun?: „Și-acum te las, fii sănătos/ Și vesel de Crăciun,/ Dar nu uita, când ești voios,/ Române, să fii bun””, mai arată patriarhul în Pastorala de Crăciun.

PF Daniel le transmite și românilor care se află dincolo de granițele țării, cu gândul la cei dragi din țară, „ajutor de la Dumnezeu în viață și în păstrarea și cultivarea credinței ortodoxe și a spiritualității românești”.
Totodată, patriarhul Daniel a spus că, la cumpăna dintre ani, oamenii trebuie să mulțumească pentru binefacerile din 2012 și să ceară ajutorul lui Dumnezeu în tot ce vor să facă în 2013.
PF Daniel a precizat că 2013 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, întrucât se împlinesc 1.700 de ani de când Sfântul Împărat Constantin cel Mare a dat Edictul de la Mediolan (Milano), prin care înceta persecuția împotriva creștinilor.
„Dorim ca bucuria sfântă a Sărbătorilor Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Anului Nou și Botezului Domnului să vă aducă pace și sănătate, lumină și ajutor, pentru a trăi viața ca dar al lui Dumnezeu, cultivat prin credință și fapte bune! Tuturor vă adresăm urările tradiționale Sărbători fericite! și ?La mulți ani!?”, își încheie PF Daniel Pastorala de Crăciun.