Patapievici: „Băsescu nu mi-a pus niciodată o pilă”. INTERVIU GÂNDUL
Președintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a anunțat marți că va demisiona împreună cu întreaga conducere a ICR, după ce Curtea Constituțională a decis că Ordonanța de Urgență a Guvernului privind trecerea instituției din subordinea Președinției în cea a Senatului nu încalcă legea fundamentală a țării.
Patapievici a vorbit pentru gândul despre motivele care l-au determinat să își dea demisia de la șefia ICR. „Prin această ordonanță se schimbă misiunea ICR, din promovarea culturii române în străinătate în întărirea identității naționale. Cât timp am fost sub autoritatea președintelui, acesta niciodată, dar niciodată, nu a ridicat vreo obiecție, nu au existat situații în care să-mi dea o sugestie sau să-mi pună o pilă. Pe de altă parte, de fiecare dată când eram audiat în Comisia de Cultură a Senatului, am observat o agendă naționalistă, am primit reproșuri că Institutul nu se ocupă de ceea ce se numește identitatea națională. Ei vor să promovăm clasicii, fără să ne întindem deloc în zona contemporană”, a spus Patapievici, care crede că ordonanța de urgență transformă ICR într-o „instituție de propagandă națională”.
Potrivit acestuia, cultura română este ruptă de 50 de ani de cea occidentală și există un singur fel de a recupera decalajul. „Nu te poți recupla la cultura occidentală decât punând în contact contemporaneitatea, nu trecuturile”.
Horia Roman Patapievici spune că nu se aștepta la decizia de marți a Curții Constituționale, care la sesizarea fostului Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, trebuia să judece constituționalitatea caracterului de urgență al ordonanței emise de Guvern.
Președintele ICR a adăugat că va demisiona abia după ce va rezolva chestiunea legată de reducerea severă a bugetului institutului și că va avea miercuri, de la 16:30 o întâlnire cu ministrul de Finanțe Florin Georgescu în acest sens.
Ministerul Finanțelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodată, ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârșitul anului trecut, respectiv în 28,5 milioane de lei, urmând ca reducerea să fie și operată. Însă ICR a cheltuit sau angajat în proiecte aflate în derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel că, până la sfârșitul acestui an, ar trebui să funcționeze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanațelor.