Patriarhia anunță „reducerea” costului lucrărilor la Catedrala Mântuirii, în stadiul roșu-gri

Publicat: 28 03. 2014, 10:02
Actualizat: 05 02. 2019, 19:01

„Inițial costruile lucrărilor la roșu-gri, adică construcția netencuită, dar cu geamuri și uși, au fost estimate la 100 de milioane de euro. După ce au fost reevaluate calculele, odată cu finalizarea lucrărilor din subteran, costurile au scăzut cu 20 de milioane de euro. Astfel că estimăm ca în final suma să fie de 80 de milioane de euro”, a explicat pentru MEDIAFAX, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pentru lucrările de infrastructură și pregăirea șantierului au fost cheltuiți aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autoritățile statului și jumătate de la cetățeni din țară și din străinătate, a mai spus Stoica.

Referitor la graficul de execuție a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiași an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite și contribuții sociale la salariile lucrătorilor de pe șantierul catedralei, TVA, acciză și alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

„Totodată subliniem faptul că paralel cu construirea Catedralei și a altor biserici, în pofida crizei economico-financiare din ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română continuă opera social-filantropică, medicală și educațională desfășurată în beneficiul comunităților de români din țară și străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat. În acest sens, reamintim că pentru susținerea acestor activități în anul 2013, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit suma de peste 80.000.000 lei, cu 10 la sută mai mult decât în anul anterior pentru ajutorarea a aproape un milion de români în peste 780 de instituții socio-medicale și educaționale proprii, respectiv cantine sociale, brutării, cabinete medicale, farmacii, centre educaționale pentru copii, centre de zi pentru vârstnici, grădinițe sociale și after-school, centre pentru persoane fără adăpost, victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane etc.”, a mai precizat sursa citată.

Viitoarea catedrală patriarhală se construiește din donații și cu sprijin financiar de la bugetul de stat și bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaște caracterul național al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult și reprezentativ pentru credința majorității poporului român, care, la ultimul recensământ al populației din anul 2011, și-a declarat apartenența la Biserica Ortodoxă Română în proporție de 86 la sută, arată Patriarhia.

Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale.