Patriarhia cere mașină la delegații oficiale, Arhiepiscopia Romano-Catolică nu cere nici la vizite de la Vatican
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor de Interne există un protocol de colaborare „încă de pe vremea patriarhului Teoctist”, reînnoit prin Legea 15/2008, de organizare și funcționare a MAI și Legea Cultelor.
„Acest protocol face referire la cooperarea Patriarhiei cu Ministerul de Interne pentru buna desfășurare a vizitelor oficiale, a activităților religioase de amploare, pentru asigurarea ordinii publice și bunei desfășurări a acestora. Astfel, la solicitarea în scris a Patriarhiei Române, Brigada Rutieră a Poliției Române pune la dispoziție un echipaj care permite deplasarea delegației oficiale în trafic. A fost nevoie să existe un astfel de protocol de colaborare după ce, în anul 2000, o delegație oficială a Patriarhiei a rămas blocată mai multe ore pe bulevardul Magheru”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
El a dat ca exemplu evenimentele care au avut loc cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.
„A fost făcută o solicitare către MAI odată cu sosirea în România a delegației din Sfântul Munte Athos. De asemenea delegația oficială a fost însoțită de un echipaj marți seară, când a participat la concertul de la Sala Radio, întrucât acesta începea la ora 19.00, în schimb la plecarea de la concert delegația nu a mai fost condusă de echipajul de la Poliția Rutieră. De asemenea, miercuri, la ora 15.00, când va pleca delegația Greciei spre Aeroportul Otopeni, s-a solicitat din nou ajutorul Brigăzii Rutiere pentru facilitarea deplasării spre aeroport”, a spus preotul Constantin Stoica.
Potrivit acestuia, Patriarhia Română nu a beneficiat de coloană oficială cu echipaje complexe de poliție și cu girofar.
De asemenea, atunci când patriarhul s-a deplasat la Techirghiol sau la Bușteni ori în alte locuri din țară unde aveau loc evenimente pentru mai multe zile, care nu reprezentau urgență, a mers singur, fără să fie nevoie de un echipaj al Poliției.
„Solicitările către MAI sunt făcute în scris, pentru situații speciale și delegații oficiale, este solicitată o singură mașină de poliție pentru a ajuta la ușurarea deplasării în trafic, iar mașinile nu merg cu viteză mare”, a explicat Stoica.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, preotul Francisc Doboș, a spus că nu a fost solicitat echipaj de poliție nici când a fost vorba de vizite oficiale de la Vatican, întrucât acestea sunt reglate la nivel de stat.
„Nu am solicitat mașină pentru deplasări oficiale, întrucât atunci când în Capitală sosește o delegație de la Vatican, de întâmpinarea acesteia se ocupă statul român, iar când avem acțiuni religioase de amploare, ca la orice altă acțiune publică sau religioasă, Jandarmeria este aceea care asigură desfășurarea în bune condiții a evenimentului”, a explicat preotul Francisc Doboș.
Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a beneficiat și nici nu beneficiază de antemergător din partea Poliției.
„Sunt la fel ca toți cetățenii. Statutul profesional, social îl ai pentru o anumită perioadă, dar suntem egali în fața legiuitorului și în fața lui Dumnezeu”, a spus Muftiul Cultului Musulman.
Folosirea coloanelor oficiale este principalul subiect dezbătut atât de media, cât și pe rețelele de socializare, după ce polițistul Bogdan Gigină a murit, în 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce însoțea coloana ministrului Gabriel Oprea.
Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliției Rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale doar în cazul șefului statului, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și primului ministrului. Miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar „în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență”, conform prevederilor legale.
Ministrul Gabriel Oprea nu a lămurit nici la o săptămână de la accident în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculațiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoțire în trafic fără temei legal drept „complect” nefondate.
În Legea Cultelor nu există nicio prevedere concretă legată de posibilitatea Bisericii de a folosi mașini ale Poliției pentru deplasări.
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor prevede că „autoritățile publice centrale pot încheia cu cultele recunoscute parteneriate în domeniile de interes comun” și „acorduri pentru reglementarea unor aspecte specifice tradiției cultelor, care se supun aprobării prin lege”.