Patriarhia: ierarhii vor trimite propuneri pentru revizuirea Constituției, iar Patriarhia va prezenta poziția oficială
Patriarhia Română afirmă că va formula un punct de vedere unitar și oficial al Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu revizuirea Constituției, după ce Sinodului mitropolitan al Moldovei și Bucovinei a făcut o serie de propuneri pentru revizuirea textului.
„În legătură cu propunerile unor ierarhi ortodocși români privind revizuirea textului Constituției României, precizăm: potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (articolele 14 și 26) și hotărârilor Sfântului Sinod (nr. 3886/2011 și 575/2013) pentru exprimarea unitară a unor puncte de vedere publice în probleme de importanță națională și internațională, poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române este exprimată de Sfântul Sinod, Sinodul Permanent și Patriarhia Română, fiind adusă la cunoștința opiniei publice prin Biroul de Presă al Patriarhiei Române”, se arată într-un comunicat al BOR.
Astfel, ierarhii ortodocși români vor trimite propuneri de revizuire a Constituției României la Cancelaria Sfântului Sinod. „Acestea vor fi studiate de Oficiul canonico-juridic al Patriarhiei Române în consultare cu alți specialiști în domeniul relațiilor dintre Stat și Biserică în vederea formulării unui punct de vedere unitar și oficial al Bisericii Ortodoxe Române”, mai spune sursa citată.
Numele lui Dumnezeu, necesitatea predării religiei în școli, precum și familia alcătuită din bărbat și femeie ar trebui să fie menționate în viitoarea Constituție, conform unor propuneri înaintate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Sinodul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a decis, în ședința din 5 martie, „inițierea unor acțiuni de sensibilizare a oficialităților, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituție a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanța tradiției creștine a poporului român, evidențierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut și îl are în istoria țării, a necesității predării religiei în școală, precum și importanța susținerii românilor aflați în afara granițelor țării”.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei consideră „firească” dorința Bisericii de stipulare a numelui lui Dumnezeu în viitoarea Constituție, pe motiv că „suntem creștini de mai bine de 2.000 de ani”.
„Nu ar fi nici desuet, nici în contradicție cu tradiția noastră și, cu atât mai mult, este în acord și cu textele altor constituții europene. De exemplu, la începutul textului Constituției Germaniei, este invocat numele lui Dumnezeu. Nici nu mai încap în discuție constituțiile țărilor islamice, unde deja nu mai discutăm. Noi avem ca exemple țările cu tradiție creștină”, au declarat pentru gândul reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.