Prima pagină » Știri » Patriarhia, în centrul unui nou scandal: nu poate să justifice aproape 3 milioane de lei din banii primiți de la stat

Patriarhia, în centrul unui nou scandal: nu poate să justifice aproape 3 milioane de lei din banii primiți de la stat

Patriarhia, în centrul unui nou scandal: nu poate să justifice aproape 3 milioane de lei din banii primiți de la stat
Probleme pentru Patriarhie: nu poate să justifice aproape 3 milioane de lei din chletuielile pentru comemorarea lui Brâncoveanu

Secretariatul de Stat pentru Culte (SCC) a acordat un sprijin financiar de 300.000 de lei Patriarhiei Române pentru a comemora 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, 2014 fiind declarat de Guvern „Anul Brâncoveanu”.

„Documentele aferente justificării cheltuielilor generate de aceste evenimente au evidențiat nereguli, date insuficiente și/sau irelevante, precum și neconcordanțe între acestea, informații care nu sunt în măsură să certifice exactitatea și realitatea sumelor facturate de furnizorii de bunuri și servicii și achitate de Patriarhia Română”, se arată în Raportul Curții de Conturi dat publicității vineri.

Documentul mai arată și că banii dați de SSC pentru salariile personalului din conducerea cultelor și a unităților de cult, altul decât cel asimilat celui încadrat pe funcții de demnitate publică, au fost folosiți fără respectarea legislației.

„Au fost constatate neconcordanțe între datele și informațiile conținute în listele de plată lunare (stat de plată), inclusiv între centralizatoarele acestora, și informațiile din statele de funcții și personal transmise SSC de către unitățile de cult beneficiare, în vederea justificării utilizării fondurilor. Astfel, la unele unități de cult au fost încadrate în funcțiile de conducere clericale persoane care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate specifice acestei categorii, ca de exemplu: șef serviciu personal, inspector eparhial restaurări, director economic (la Patriarhia Română -Administrația Patriarhală, Mitropolia Banatului – Episcopia Caransebeșului, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia etc.). Persoanele angajate în astfel de funcții au desfășurat activități conexe actului cultic, făcând parte dintr-o categorie distinctă, definită expres de lege ca fiind personal neclerical, care beneficiază de sprijin financiar acordat din alte surse de finanțare, ca de exemplu bugetul local”, se arată în raport.

De asemenea, au fost descoperite neconcordanțe între listele de plată și statul de funcții și personal, în sensul că unele persoane au fost remunerate pentru funcțiile de tehnoredactor, respectiv redactor, în condițiile în care în statul de funcții și personal aceleași persoane erau încadrate în funcția de preot diacon la Patriarhia Română, Administrația Patriarhală.

„Cu toate că sumele acordate sub forma sprijinului financiar personalului din conducerea cultelor și a unităților de cult, altul decât cel asimilat celui încadrat pe funcții de demnitate publică, au avut la bază o contraprestație, faptul că nu în toate cazurile au fost îndeplinite criteriile de eligibilitate specifice funcției clericale, constituie o abatere de la prevederile Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. Valoarea estimată a acestei abateri până la finalizarea misiunii de audit financiar (27.02.2015) a fost de 3.001.000 lei, din care suma de 2.770 mii lei este aferentă exercițiului bugetar 2014”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Valoarea totală a plăților nelegale făcute de Secretariatul de Stat pentru Culte a fost de 2.891.000 lei, mai arată cursa citată.

Citește și